eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szaharai por a hajnali eső után egy autón Nagykanizsán 2018. április 16-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint egy nagy méretű ciklon szaharai port szállított térségünk felé.
Nyitókép: MTI/Varga György

Itt a magyarázat, miért szaporodnak az időjárásunkban a „poros szituációk”

Megélénkült a légkör, ezért érkezett az elmúlt időszakban gyakrabban szaharai por Magyarországra - tájékoztatta az InfoRádiót Simon Gergő meteorológus.

Elmondása szerint az előrejelzési technika fejlődésének köszönhetően értesülhetünk egyre gyakrabban arról, hogy Magyarországot szaharai por éri el. Régebben is kialakultak ugyanis hasonló „szituációk”, csak épp nem voltak olyan műholdak, illetve azokon olyan speciális érzékelők, amelyekkel a porrészecskéket meg lehetett volna figyelni – magyarázta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Mindemellett a modellezés is fejlődött, és már vannak olyan időjárás előrejelző számítógépes modellek, amikkel ezeket a „poros szituációkat” lehet szimulálni.

Annak pedig, hogy az elmúlt időszakban több alkalommal is érkezett szaharai por hazánkba, a megélénkült légkör a magyarázata. A meteorológus elmondása szerint egyre több olyan légköri front képződik – például Spanyolország térségében –, amelynek az áramlási rendszerébe por kerül, és ezáltal a Földközi-tenger fölött gyakorlatilag zavartalanul áramolhat a kontinens belseje felé.

Végül a szakember arra is kitért, hogy szolgálat mérőhálózatával az is jól megfigyelhető, hogyan romlik a légszennyezettség mértéke, amikor a szaharai por bekerül a légkörbe.

Egy-egy „poros szituációt” viszont általában egy gyors hidegfront követ,

tehát ha van is némi negatív hatása, az hamar megszűnik.

Simon Gergő beszélt arról is, hogy a múlt hét csütörtökön hazánkat elérő szaharai por egészen a kelet-európai síkságig is eljuthatott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×