eur:
393.1
usd:
366.89
bux:
66823.53
2024. április 26. péntek Ervin
computer screen with programming code and an alert message, concept of computer security, malware or hacker attack (3d render)
Nyitókép: lucadp/Getty Images

Magyar kormányzati rendszert is támadtak a kritikus sérülékenységen át

Az internet világát felrobbantó, nagy horderejű biztonsági incidens következményei hazánkat sem kerülték el.

Világszerte számtalan cégnél, szolgáltatónál és eszközgyártónál lázas munkával telnek a karácsony előtti utolsó munkanapok annak érdekében, hogy - ahol ez még nem történt meg - megnyugtató megoldás szülessen az utóbbi idők legnagyobb IT-biztonsági krízisének tartott Log4Shell sebezhetőség befoltozására.

Mint arról az Infostart is beszámolt, egy széles körben használt szoftvereszközben (az Apache naplózójában) található kritikus sebezhetőség több milliárd gépet érint: elsősorban honlapokat, de számos programban, például a Minecraftban is jelen van.

A nagyon egyszerűen kihasználható hiba részleteit december 9-én publikálták, azonnal el is kezdtek kihasználni a legkülönfélébb hackercsoportok, akár privát akár állami szervezetek ellen.

December közepére a támadási hullám a hwsw.hu beszámolója szerint elérte a magyar kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokat, így egyebek mellett a Központi Azonosítási Ügynököt (KAÜ) vagy éppen az Ügyfélkaput fejlesztő és üzemeltető, a közszférában számos ügyféllel (így többek közt a NAV-val) együtt dolgozó NISZ Nemzeti Infokommunikációs és Szolgáltató Zrt-t is (NISZ).

A szolgáltatónál a portál megkeresésére elmondták, hogy a sebezhetőség nyilvánosságra kerülését követően a NISZ szakemberei üzemeltető és IT biztonsági kollégák bevonásával azonnal megkezdték a sebezhetőségben érintett rendszerek behatárolását, illetve megtették a lehetséges támadások megakadályozásához szükséges konfiguráció módosításokat és frissítések ütemezését, telepítését.

A vizsgálatokat sikerült rövid időn belül lezárni és az Internet irányából elérhető rendszerek, az akkor ismert támadások elleni védelmét kialakítani - áll a szolgáltató válaszában. Az így kialakított védelem nem csak telepített frissítéseket tartalmaz, hanem hálózati szintű védelmi megoldások beállítását is, amelyek felismerik és megakadályozzák az ismert támadási formák alkalmazását - teszik hozzá.

A sérülékenység kihasználására vonatkozóan nyomokat nem találtak a rendszerekben, jóllehet támadási próbálkozásokat érzékeltek, de ezek mindeddig sikertelenek voltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×