eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Display Showing Stages of Hacking in Progress: Exploiting Vulnerability, Executing and Granted Access.
Nyitókép: gorodenkoff/Getty Images

Óriási a baj az interneten és sürgősen lépni kell

Egy olyan segédprogramban fedeztek fel hibát, amely mindenütt jelen van a felhőszerverekben és a vállalati szoftverekben, az olyan érzékeny területeken is, mint az ipar és a kormányzati szektorok.

Egy széles körben használt szoftvereszközben található kritikus sebezhetőség - amelyet a Minecraft online játékban gyorsan ki lehetett használni - komoly fenyegetést jelent a szervezetekre világszerte - írta a CNBC híre alapján a Napi.hu.

"Az internet lángokban áll" - mondta Adam Meyers, a Crowdstrike kiberbiztonsági cég vezető alelnöke. "Egyes emberek igyekeznek javítani, mások pedig igyekeznek kihasználni."

A sebezhetőség a nyílt forráskódú Apache szoftverben található, amelyet weboldalak és más webes szolgáltatások futtatására használnak. November 24-én jelentette az alapítványnak a kínai technológiai óriás, az Alibaba. A javítás kifejlesztése és kiadása két hetet vett igénybe.

A rendszerek foltozása azonban világszerte bonyolult feladat lehet. Míg a legtöbb szervezetnek és felhőszolgáltatónak, például az Amazonnak frissíteni kellene a webszervereit, ugyanez az Apache szoftver gyakran be van ágyazva harmadik féltől származó programokba is, amelyeket gyakran csak a tulajdonosuk tud frissíteni.

A hiba kihasználásának első nyilvánvaló jelei a gyerekek körében rendkívül népszerű, a Microsoft tulajdonában lévő Minecraft online játékban jelentek meg. A Microsoft közölte, hogy szoftverfrissítést adott ki a Minecraft-felhasználók számára. "Azok az ügyfelek, akik alkalmazzák a javítást, védve vannak" - közölték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×