eur:
393.46
usd:
367.94
bux:
66254.24
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: mrs / getty

Főleg az idősek vannak veszélyben az utakon

A gyalogosoknak és kerékpárosoknak világos ruhában érdemes közlekedniük – tanácsolják.

Az év sötétebb hónapjaiban a rossz időjárási és látási viszonyok miatt megnő a közlekedési balesetek kockázata – írja az Autoszektor.hu az ORF alapján.

Ausztriában évente mintegy 3800 személyi sérüléssel járó baleset történik, egyharmaduk ebben az időszakban. Ennek oka, hogy a legtöbb gyalogos túl sötét színű ruhát visel, és alig látják a sofőrök, vagy már túl későn veszik észre – mondta Sabine Kaulich, az osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium munkatársa.

A 65 év felettiek 62 százaléka túl sötét ruhát visel, ezért különösen nagy a kockázata annak, hogy a járművezetők későn észlelik őket.

„Ha figyelembe vesszük, hogy 50 km/h sebességgel haladunk, akkor 30 és 40 méter közötti féktávolságunk van. Ha pedig sötétbe vagyunk öltözve, akkor gyakorlatilag lehetetlen megállni, mert csak 25 méterről látjuk a sötét ruhás embereket” – mondta Kaulich.

A szervezet világos színű ruházat hordását, fényvisszaverő szalag vagy fényvisszaverő mellény viselését javasolja. Azzal, hogy jól láthatóvá teszi magát a gyalogos vagy kerékpáros, 50 százalékkal csökkenti a sötétben bekövetkező balesetek kockázatát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×