eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Zivatarfelhő Nagykanizsa felett 2018. március 14-én.
Nyitókép: Varga György

Lecsaptak a zivatarok, piros riasztás is jöhet – ezekre figyeljen nagy vihar esetén

Zivatarok csapnak le az országra pénteken. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője mindenki arra kér, hogy készüljön fel az időjárás drasztikus megváltozására.

Mukics Dániel tűzoltó alezredes elmondása szerint a nagy hőségeknek jellemzően egy viharral érkező enyhülés vet véget, és ez most sincs másképpen. Viharos időjárás kezdődik a pénteki napon az ország középső részén, ezért a szóvivő azt javasolja mindenkinek, hogy kísérje figyelemmel az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztásait.

Az aktuális és néhány órán belül bekövetkező eseményekre vonatkozó riasztások közül cikkünk írásakor másodfokú már nincs érvényben, elsőfokú viszont számos járásban - frissülő térkép itt. A hőség miatt vannak még másodfokú figyelmeztetések is életben számos megyében - frissülő térkép itt.

A középső országrészben délelőtt kipattant zivatarok nem hoztak sem sok csapadékot, sem lehűlést, inkább csak fülledtséget okoztak. Egy átmeneti szünet után az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint

a nyugati megyéket leszámítva több hullámban várható heves záporok, zivatarok kialakulása, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek.

Dél felől várhatóan egy kiterjedt zivatarrendszer éri el az országot, amely késő estére fokozatosan északkeletre helyeződik át. A leghevesebb gócokat szélroham (90-100 km/h, de ezt meghaladó sem kizárt), jégeső (akár több centiméteres) és felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló több 10 milliméternyi csapadék) is kísérheti. Éjjel egyre inkább a Tiszántúlra helyeződik át a zivatartevékenység.

A délutáni, esti órákban akár magasabb fokú - piros - riasztás is érvénybe léphet az események függvényében – igaz, ennek esélyét dél körülre már csökkentették.

Tapasztalatból mondják - tanácsok a katasztrófavédelemtől

A heves zivatarokra vonatkozó másod- vagy harmadfokú, tehát narancs vagy piros riasztás esetén mindenképp javasolt az ingatlanok környéké található kisebb tárgyakat – kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket – bevinni az épületbe, ugyanis a felerősödő szél ezeket könnyen felkaphatja és az ablakoknak vághatja, károkat okozva. Mukics Dániel tanácsa szerint, amíg a legerősebb és a legközelebb van a vihar – 10 másodperc sem telik el a villámlások és dörgések között –, érdemes az épp nem használatos elektromos eszközöket áramtalanítani, hiszen, ha villám csap az épületbe, vagy annak környezetébe, akkor a hálózatba bedugott „kütyük” jó eséllyel tönkremehetnek.

Megjegyezte, amennyiben valaki nem szeretné vihar közben ki-be húzogatni az elektromos eszközeit, két megoldás közül választhat:

  • hívjon villanyszerelőt, aki a villanyóránál kialakítja a túlfeszültség elleni védelemet,
  • vagy vásároljon túlfeszültség ellen védő elosztókat.

Ha gyalogosan vagy kerékpározás közben érne bennünket a vihar, a tűzoltó alezredes ajánlása szerint keressünk menedéket egy épületben, és mindenképp kerüljük a villanyvezetékeket, reklámtáblákat és magányos fákat, mert ezek az erős szélben kidőlhetnek, illetve bármikor beléjük csaphat a villám.

Akit az autóban vagy a közösségi közlekedésben éri utol a vihar, annak viszont nincs oka tartani a villámcsapásoktól, bár az autóval tanácsos megállni arra az időre, amikor nagyon intenzív az égi jelenség (vagy az eső), kerülve ugyancsak a magas épülteket, reklámtáblákat, villanyoszlopokat és a fák környezetét a már említett okok miatt.

Az OKF szóvivője az InfoRádiónak nyilatkozva arra is kitért: akik éppen a szabadságukat töltik valamilyen nagyobb tónál,

vegyék nagyon komolyan a viharjelző rendszerek jelzéseit.

Ha percenként 90-szer villan fel a jelzőlámpának a fénye, akkor bizony ki kell jönni a vízből. A szakember útmutatása szerint nagyon fontos továbbá, hogy a vihar után nézzük meg az ingatlanok közvetlen környezetét, mérjük fel a károkat. Ha közművezetékek sérültek, elektromos vezetékek elszakadtak, ezeket

ne közelítsük meg, hanem értesítsük a szolgáltatót, és tárcsázzuk a 112-es segélyhívót.

Mukics Dániel végezetül hozzátette: a viharkárokat tanácsos minél hamarabb helyreállítani, mert lehet, hogy az adott vihar csak kisebb károkat okozott, csak egy faágat tört le, egy tetőcserepet mozdított el, esetleg a kéménynek egy tégláját fordította ki, de a következő vihar már jó eséllyel sokkalta nagyobb károkat fog okozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×