eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Több mint 30 gyógyszerszármazék a budapesti ivóvízben

Azt vizsgálták, hogy a víz természetes szűrését végző kavics- és homokréteg mennyire hatékony azokkal a kémiailag aktív gyógyszerhatóanyagokkal szemben, amelyek az emberi anyagcsere, illetve a vécén lehúzott lejárt gyógyszerek révén kerülnek a folyóba.

Az Enviroment Pollution legfrissebb számában publikált tanulmány szerzői több éven át tartó, a magyar kormány által az Új Nemzeti Kiválóság Program keretében támogatott kutatás eredményeit foglalták össze.

Egy mintegy 100 folyamkilométeres szakaszon összesen 107 mintát vettek közvetlenül a Duna vizéből, és csaknem százat az víznyerő kutak csapjaiból a főváros térségében. Egyrészt azt mérték, hogy az egyes hatóanyagok milyen gyakoriak, vagyis a levett minták hány százalékában jelennek meg, másrészt azt, hogy ezek milyen koncentrációban vannak jelen (nanogramm/liter), harmadrészt pedig azt, hogy a gyakoriság, illetve a koncentráció hogyan változik, miközben a folyó vize a természetes parti szűrőn át a vízkivételi kutakba jut.

Adataik alapján, melyet a vgfszaklap.hu idéz, az állapítható meg, hogy

a parti szűrés rendkívül hatékony,

mert noha a Duna fővárosi szakaszán 52 féle gyógyszerhatóanyag jelenlétét lehet kimutatni a folyó vizéből, ezek közül csak 32 kerül be az ivóvízbe is.

Kiderült, hogy a legnagyobb arányban

  • a fájdalomcsillapító lidokain,
  • az epilepszia kezelésére használt lamotrogin és karbamazepin, illetve
  • egy ópiátszármazék, a tramadol

kerül át a folyó vizéből a csapvízbe.

Összességében 15 fajta gyógyszermaradványt találtak a minták legalább felében, és tíz vegyület fordult elő 80 százaléknál nagyobb gyakorisággal.

A szaklap rámutat:

a vizsgált hatóanyagok nanogramokban mérhetők, azaz rendkívül kis mértékben találhatók meg az ivóvízben.

Minden mintában azonosították a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére használt bisoprololt és csaknem mindegyikben a metoprololt. A magas vérnyomás kezelésére használt perindopril előfordulása is meghaladta a 90 százalékot. Találtak a Duna vizében különböző hormonokat is, a legtöbb közülük a női fogamzásgátló tablettákban használatos ösztrogén, egyáltalán nem találtak viszont antibiotikum-maradványokat, aminek nem az a magyarázata, hogy ilyenek ne lennének a Dunában, hanem az, hogy az a teszt, amit ebben a kutatásban használnak, nem alkalmas ezek kimutatására. Kifejezetten antibiotikumokra jövőre indul majd kutatási program.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×