INFORÁDIÓ
2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

balaton

algásodás

balatoni szövetség

Algafoltok a Balatonon a Zala folyó torkolatánál, Keszthely külterületi településrésze, Fenékpuszta közelében 2019. szeptember 11-én. Az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka az augusztus végén megfigyelt rendkívüli algásodásnak a Balaton délnyugati területén - írta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának két tagja az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és az MTA-nak készített összefoglalójában.

Rendkívüli helyzetre készülnek a Balatonnál

Infostart

A Balatoni Szövetség legutóbbi, decemberi közgyűlésén napirendre tűzte a tó nyári algásodásának kérdését is, ha megismétlődne a jelenség, felkészülten tudjanak reagálni a térség önkormányzatai. A Balaton váratlan algásodásának okát a mai napig csak találgatni tudják a kutatók.

Szükség lesz intézkedési terv- és egységes kommunikáció kidolgozására, a fürdőzési szezon idején gyakoribb vízminőség-vizsgálatra, és algásodás esetén a tóból nyert ivóvíz minőségének ellenőrzésére is - állapította meg a Balatoni Szövetség elnöksége.

A hirbalaton.hu beszámolója szerint a közgyűlésre készült előterjesztésben az szerepel, hogy a Balaton idei, nyár végi algásodása vízminőség-problémát jelzett, és a jelenségnek lehetnek további következményei. Az összefoglaló felidézte azt is, hogy

az augusztus végén mért algatömeg többszöröse volt a fürdőzésre alkalmasnak ítélt vízben megengedett értéknek, amiről nem tájékoztatták megfelelően az utószezon fürdőzőit.

"A Balaton váratlan algásodásának okát a mai napig csak találgatni tudják a kutatók, ami rámutat arra, hogy elégtelen a Balaton monitoringozása, eddigi kutatása. Emiatt azt sem lehet tudni, hogy mire lehet számítani a következő nyáron” – fogalmaz az előterjesztés, amely megemlíti, hogy az egyik kutató (Dr. Istvánovics Vera) feltételezése szerint nagy a valószínűsége, hogy a Balatonban beindult folyamtok hatására jövő nyár elején nagyobb árvaszúnyog rajzás lesz.

Amennyiben ismét előfordulhat jelentős vízvirágzás, megvizsgálandó, hogy ez milyen hatással van a Balatonból ellátott térség ivóvizére, a jelenlegi szűrőberendezések alkalmasak-e arra, hogy az algák által termelt anyagokat megfelelően kiszűrjék - szól a javaslat.

A Balatoni Szövetség elnöksége döntött arról, hogy a jövőben minden ülésén tájékoztatást kér a tóval kapcsolatos aktuális helyzetről és javasolt tennivalókról kutatóktól, illetékes hatóságok, intézmények szakembereitől.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018