eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Algafoltok a Balatonon a Zala folyó torkolatánál, Keszthely külterületi településrésze, Fenékpuszta közelében 2019. szeptember 11-én. Az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka az augusztus végén megfigyelt rendkívüli algásodásnak a Balaton délnyugati területén - írta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának két tagja az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és az MTA-nak készített összefoglalójában.
Nyitókép: MTI/Varga György

Rendkívüli helyzetre készülnek a Balatonnál

A Balatoni Szövetség legutóbbi, decemberi közgyűlésén napirendre tűzte a tó nyári algásodásának kérdését is, ha megismétlődne a jelenség, felkészülten tudjanak reagálni a térség önkormányzatai. A Balaton váratlan algásodásának okát a mai napig csak találgatni tudják a kutatók.

Szükség lesz intézkedési terv- és egységes kommunikáció kidolgozására, a fürdőzési szezon idején gyakoribb vízminőség-vizsgálatra, és algásodás esetén a tóból nyert ivóvíz minőségének ellenőrzésére is - állapította meg a Balatoni Szövetség elnöksége.

A hirbalaton.hu beszámolója szerint a közgyűlésre készült előterjesztésben az szerepel, hogy a Balaton idei, nyár végi algásodása vízminőség-problémát jelzett, és a jelenségnek lehetnek további következményei. Az összefoglaló felidézte azt is, hogy

az augusztus végén mért algatömeg többszöröse volt a fürdőzésre alkalmasnak ítélt vízben megengedett értéknek, amiről nem tájékoztatták megfelelően az utószezon fürdőzőit.

"A Balaton váratlan algásodásának okát a mai napig csak találgatni tudják a kutatók, ami rámutat arra, hogy elégtelen a Balaton monitoringozása, eddigi kutatása. Emiatt azt sem lehet tudni, hogy mire lehet számítani a következő nyáron” – fogalmaz az előterjesztés, amely megemlíti, hogy az egyik kutató (Dr. Istvánovics Vera) feltételezése szerint nagy a valószínűsége, hogy a Balatonban beindult folyamtok hatására jövő nyár elején nagyobb árvaszúnyog rajzás lesz.

Amennyiben ismét előfordulhat jelentős vízvirágzás, megvizsgálandó, hogy ez milyen hatással van a Balatonból ellátott térség ivóvizére, a jelenlegi szűrőberendezések alkalmasak-e arra, hogy az algák által termelt anyagokat megfelelően kiszűrjék - szól a javaslat.

A Balatoni Szövetség elnöksége döntött arról, hogy a jövőben minden ülésén tájékoztatást kér a tóval kapcsolatos aktuális helyzetről és javasolt tennivalókról kutatóktól, illetékes hatóságok, intézmények szakembereitől.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×