eur:
393.31
usd:
367.84
bux:
67167.93
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Nagy csata kezdődik, semmi jóra nem számíthatunk az előrejelzés szerint

Hidegfront vonul át felettünk, némi csapadékkal, 6-7 fokos lehűléssel. Ameddig a meteorológus szem élesen ellát, kiadós öntözésre ne számítsunk – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A vasárnapi napon – mintegy ütközőzónát képezve Közép-Európa felet – egy dél-délnyugati irányból érkező meleg és páradús, valamint egy északról délre nyomuló száraz és hűvösebb légtömeg találkozása alakítja Magyarország időjárását is, amely „csata” várhatóan az esti órákig tart majd, hétfőre pedig valószínűleg teljesen a szárazabb és hűvösebb levegő veszi át az irányító szerepet – hangzik el az OMSZ előrejelezésében.

Vasárnapra virradóan többfelé megnövekszik a gomolyos szerkezetű felhőzet, azonban csak az ország északi, északnyugati területein kell záporos jellegű csapadékra számítani, az Alpokalján és a Kisalföldön egy-egy zivatar sem kizárt. A szél általában mérsékelt marad, a hőmérséklet pedig még magasan, 10 fok körül alakul, néhány fokkal csak északkeleten lehet hűvösebb.

Vasárnap napközben a front szép fokozatosan halad majd déli, délnyugati irányba, ezért

a nap első felében inkább az ország északi, a második részében a déli területeken kell kiterjedtebb záportevékenységre számítani,

vagyis nem áztató, hosszan tartó esőről lesz szó. Elsősorban délen, délnyugaton kísérheti a záporokat zivatar is, ugyanakkor délután észak felől már megkezdődik a légtömeg kiszáradása, ezért főleg ott a felhőzet is lekezd jelentős mértékben csökkenni.

A nap során viszont egyre inkább feltámad majd az északira, északkeletire forduló szél. A maximum hőmérsékletet legfeljebb a Dunántúl déli felén, valamint a Dél-Alföldön érheti el, haladhatja meg a 20 Celsiust.

A hidegfront nem sok csapadékot okoz

– hangsúlyozzák –, és biztosra csak az északnyugati megyékben vehető, hogy a mennyisége majd eléri az 1 mm-es értéket, ami szinte csak „a por elverésére elég”. Az Alföldön, de különösen északkeleten valószínűleg nagyobb területek maradnak teljesen szárazon.

A csapadék tekintetében a jövő hét elején sem várható nagy változás. A kevés felhőzet miatt azonban éjszakánként a fagyzugos területeken

megint lehet gyenge fagy.

Változás legkorábban jövő hét végén állhat be, akkor egy ciklon előoldalára kerülhetünk, amellyel enyhe és nedvesebb levegő érkezhet.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×