INFORÁDIÓ 
2020. március 29. vasárnap
Auguszta

menyhal

horgászat

balaton

Menyhal (Lota lota) Török József halász csónakjában a Tisza vezsenyi szakaszán. A ragadozó életmódot folytató menyhal a tőkehalfélék családjának egyetlen édesvízi képviselője. Hazai folyóink szinte mindegyikében előfordul, de mivel a felmelegedő víz hatására táplálkozása szünetel, horgászatának és halászatának szezonja a téli hónapokra korlátozódik.

A hatvanas évek óta nem történt ilyen a Balatonnál

Infostart

Nagy mázlija volt egy kaposvári horgásznak - évtizedek óta nem fogott hal akadt a horgára.

Herman Ottó még lejegyezte, 1965 óta azonban nem találkozhattak a Balatonban menyhallal a horgászok. Négy éve kezdték újra telepíteni a tóba, tegnap éjszaka pedig az első visszafogott példány is horogra akadt – sok évtized után, egy kaposvári orvosnak sikerült újra menyhalat fogni a Balatonból - írta a likebalaton.hu.

“Fél órával ezelőtt Dr. Bajzik Gábor horgásztársunk a fonyódi-akadón süllőzés közben egy rendkívül jó kondícióban lévő, 28 cm-es, csodaszép menyhalat fogott!" - adta hírül közösségi oldalán Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatója. Az öröm nem véletlen, hiszen a valamikor őshonos halfajt, 1965 óta nem fogtak ki a tóból és évtizedekig visszatelepíteni sem lehetett.

A menyhal balatoni állományát az 1965-ös nagy balatoni halpusztulás lényegében tönkretette, a megmaradt, utolsó példányok pedig az angolnáknak estek áldozatául – mondta Szári Zsolt a portálnak.

– Addig, amíg az angolna állománya nem csökkent egy kritikus érték alá, értelmetlen is lett volna próbálkozni a telepítéssel. 2015-ben tettük vízbe az első példányokat és 2016-2017-ben is folytattuk ezt a munkát, több korosztállyal és különböző méretű menyhalakkal: 2-4 centis és 8-10 centis halak kerültek a Balatonba.

Amikor még sok volt a menyhal, a téli horgászat komoly célpontjának számított.

Nyitókép: MTI Fotó: Bugány János
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018