eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Réder Ákos tervező a Narke Electrojet prototípusát teszteli Balatonkenesén 2018. április 16-án. A Narke a világ első sorozatgyártásra fejlesztett, elektromos meghajtású jet-skije.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Veszélyben a Balaton? Elszabadultak az indulatok

Elszabadultak az indulatok a Balatonra tervezett elektromos jet-ski miatt. Vannak, akik teljesen elutasítják, vannak, akik szigorú szabályok mellett ráengednék a tóra ezeket a járműveket.

Összegyűjtött néhány érvet és ellenérvet összeállításában a HelloVidek portál, hogy bemutassa az elektromos jet-ski balatoni lehetséges megjelenése körül dúló viharokat.

A jármű gyártója természetesen az engedélyezés mellett érvel, mondván, hogy

ez a Balaton turisztikai fejlődését tudja pozitívan befolyásolni, növelheti a minőségi turizmus sokszínűséget és növekedését.

Külföldi önkormányzatok, tóparti városok is nagyszerű lehetőséget látnak benne, amelyet a Balatonon is alkalmazni lehet.

Hajósy Adrienne, az ügyben petíciót is megfogalmazó Nők a Balatonért Egyesültet nevében hallani sem akar az ötletről. Mint mondja, a Balaton éppen azért válhatott a szezonban a strandolóké és a vitorlázóké, egész évben pedig a szép tájban gyönyörködő, nyugalmat kereső pihenni vágyóké, mert

évek óta tilos a tavon a sport- és szórakozás célú motoros eszközök használata. Az egyesület szerint, ha megjelennének a száguldozó "sportolók", mindez szertefoszlana.

A szakértő arra a jogi kiskapura is felhívja a figyelmet, hogy a gyártó cég a járművet a tilalom miatt nem motoros sport eszközként kezeli, hanem közlekedési célú "kisgéphajóként" akarja bejegyezni, a törvény pedig csak a belső égésű motorral felszerelt kisgéphajókat tiltja.

Egyelőre inkább az ellenzők táborát erősíti, és hatástanulmány kidolgozását sürgeti a Bakony-Balaton Horgász Szövetség (BBHSz) is. A szervezet elnöke, dr. Táncsics Aladár magánemberként a portálnak úgy fogalmaz, a horgászoknak nem az a fő kérdés, mennyire zavarná őket a jet megjelenése, mert mint mondja, zavaró tényező akad jelenleg is, zenés koktélhajók, a csendes vízen zöld viharjelzésnél száguldozó benzinmotoros “mentőhajók” növekvő száma, az egész szezonban az eget pásztázó diszkó fényszórók fényszennyezése, stb., hanem az, hogy

a háttérben lévő nagy haszon erősebb lesz-e, mint a természetet szerető, kedvelő, a vizet járó emberek akarata.

A Balatoni Turizmus Szövetség ezzel szemben teljes mértékben a szabályozás mellett áll. Hoffmann Henrik elnök a portálnak azt mondta, a szabályozásnak számtalan formája létezhet, például a kijelölt területeken való használat, amely megtiltaná, hogy megzavarja a jet használója a strandolókat. Szerinte GPS követők beépítésével könnyedén kiszűrhetők lennének a tilosban járók. Hozzátette, 13 millió forintért vélhetően nem fognak száz számra vásárolni ilyen járművet az emberek, így nem gondolja, hogy azok nagyon elterjednének.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×