eur:
393.17
usd:
366.78
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Ráczkevy-Deák Gabriella biológus magánszemélyek által Lyme-kór vizsgálatra beküldött kullancsot viszgál az Istenhegyi Géndiagnosztika Orvosi Centrum Kft. egyik laboratóriumában a centrum új épülete avatásának napján Budapesten 2014. április 28-án.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Kegyetlenül fontos applikáció a kullancsszezon elején

A Magyar Kullancsszövetség Egyesület egy Magyarországon egyedülálló, ingyenes telefonos applikációt fejlesztett ki, amely a kullancsveszélyre figyelmeztet és a megelőzés mellett a kullancs eltávolításáról is hasznos tanácsokkal szolgál - mondta az InfoRádióban Kapiller Zoltán, az egyesület elnöke.

A Magyar Kullancsszövetség küldetése, hogy a kullancs veszélyeire felhívja a lakosság figyelmét, illetve a riasztó és a kárelhárító eszközöket - például a csak patikában található kullancskanalat - az emberek figyelmébe ajánlja.

"Egyedül a kullancskanállal lehet fertőzésmentesen eltávolítani a kullancsot,

az ugyanis nem szorítja meg a kullancs nyakát és mirigyeit, ellentétben a hagyományos csipeszekkel, amik összenyomva a kullancsot okozhatnak fertőzést" - hívta fel a figyelmet a kullancsszezon kezdetén Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség Egyesület elnöke.

Mostantól egy telefonos applikáció is rendelkezésre is áll hamarosan, aminek az a lényege, hogy

az ember bárhol kiránduljon az országban, az applikáció tájékoztatást ad arról, hogy a 42 kullancsfaj közül melyik honos, és ezek közül melyek kire és mire veszélyesek.

Az applikációban az is szerepel majd, hogy

a további baj megelőzéséhez szükséges eszközt hol lehet a leggyorsabban beszerezni.

A betegségekről, azok felismerhetőségéről, veszélyeiről szintén azonnali tájékoztatást lehet kapni az applikáció segítségével.

Április 25. a malária világnapja, nem véletlenül tette erre a napra tájékoztatóját a Kullancsszövetség; az ország 1963 óta maláriamentes, vagyis visszaszorították a természetbe, ami viszont nem azt jelenti, hogy maláriát hordozó szúnyog nem létezhet Magyarországon, ezt a betegséget a háziorvosoknak, nem szabad elfelejteni, pláne ilyen melegedő klíma idején - tette hozzá még Kapiller Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×