INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 26. hétfő
Izsó

applikáció

kullancs

kapiller zoltán

Budapest, 2014. április 28. Ráczkevy-Deák Gabriella biológus magánszemélyek által Lyme-kór vizsgálatra beküldött kullancsot viszgál az Istenhegyi Géndiagnosztika Orvosi Centrum Kft. egyik laboratóriumában a centrum új épülete avatásának napján Budapesten 2014. április 28-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kegyetlenül fontos applikáció a kullancsszezon elején

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A Magyar Kullancsszövetség Egyesület egy Magyarországon egyedülálló, ingyenes telefonos applikációt fejlesztett ki, amely a kullancsveszélyre figyelmeztet és a megelőzés mellett a kullancs eltávolításáról is hasznos tanácsokkal szolgál - mondta az InfoRádióban Kapiller Zoltán, az egyesület elnöke.

A Magyar Kullancsszövetség küldetése, hogy a kullancs veszélyeire felhívja a lakosság figyelmét, illetve a riasztó és a kárelhárító eszközöket - például a csak patikában található kullancskanalat - az emberek figyelmébe ajánlja.

"Egyedül a kullancskanállal lehet fertőzésmentesen eltávolítani a kullancsot,

az ugyanis nem szorítja meg a kullancs nyakát és mirigyeit, ellentétben a hagyományos csipeszekkel, amik összenyomva a kullancsot okozhatnak fertőzést" - hívta fel a figyelmet a kullancsszezon kezdetén Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség Egyesület elnöke.

Mostantól egy telefonos applikáció is rendelkezésre is áll hamarosan, aminek az a lényege, hogy

az ember bárhol kiránduljon az országban, az applikáció tájékoztatást ad arról, hogy a 42 kullancsfaj közül melyik honos, és ezek közül melyek kire és mire veszélyesek.

Az applikációban az is szerepel majd, hogy

a további baj megelőzéséhez szükséges eszközt hol lehet a leggyorsabban beszerezni.

A betegségekről, azok felismerhetőségéről, veszélyeiről szintén azonnali tájékoztatást lehet kapni az applikáció segítségével.

Április 25. a malária világnapja, nem véletlenül tette erre a napra tájékoztatóját a Kullancsszövetség; az ország 1963 óta maláriamentes, vagyis visszaszorították a természetbe, ami viszont nem azt jelenti, hogy maláriát hordozó szúnyog nem létezhet Magyarországon, ezt a betegséget a háziorvosoknak, nem szabad elfelejteni, pláne ilyen melegedő klíma idején - tette hozzá még Kapiller Zoltán.

Nyitókép: Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Kullancsapplikáció - Kapiller Zoltán
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018