eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Ráczkevy-Deák Gabriella biológus magánszemélyek által Lyme-kór vizsgálatra beküldött kullancsot viszgál az Istenhegyi Géndiagnosztika Orvosi Centrum Kft. egyik laboratóriumában a centrum új épülete avatásának napján Budapesten 2014. április 28-án.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Kegyetlenül fontos applikáció a kullancsszezon elején

A Magyar Kullancsszövetség Egyesület egy Magyarországon egyedülálló, ingyenes telefonos applikációt fejlesztett ki, amely a kullancsveszélyre figyelmeztet és a megelőzés mellett a kullancs eltávolításáról is hasznos tanácsokkal szolgál - mondta az InfoRádióban Kapiller Zoltán, az egyesület elnöke.

A Magyar Kullancsszövetség küldetése, hogy a kullancs veszélyeire felhívja a lakosság figyelmét, illetve a riasztó és a kárelhárító eszközöket - például a csak patikában található kullancskanalat - az emberek figyelmébe ajánlja.

"Egyedül a kullancskanállal lehet fertőzésmentesen eltávolítani a kullancsot,

az ugyanis nem szorítja meg a kullancs nyakát és mirigyeit, ellentétben a hagyományos csipeszekkel, amik összenyomva a kullancsot okozhatnak fertőzést" - hívta fel a figyelmet a kullancsszezon kezdetén Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség Egyesület elnöke.

Mostantól egy telefonos applikáció is rendelkezésre is áll hamarosan, aminek az a lényege, hogy

az ember bárhol kiránduljon az országban, az applikáció tájékoztatást ad arról, hogy a 42 kullancsfaj közül melyik honos, és ezek közül melyek kire és mire veszélyesek.

Az applikációban az is szerepel majd, hogy

a további baj megelőzéséhez szükséges eszközt hol lehet a leggyorsabban beszerezni.

A betegségekről, azok felismerhetőségéről, veszélyeiről szintén azonnali tájékoztatást lehet kapni az applikáció segítségével.

Április 25. a malária világnapja, nem véletlenül tette erre a napra tájékoztatóját a Kullancsszövetség; az ország 1963 óta maláriamentes, vagyis visszaszorították a természetbe, ami viszont nem azt jelenti, hogy maláriát hordozó szúnyog nem létezhet Magyarországon, ezt a betegséget a háziorvosoknak, nem szabad elfelejteni, pláne ilyen melegedő klíma idején - tette hozzá még Kapiller Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×