eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Húsvétvasárnapi ételszentelés a Szent Miklós görög katolikus székesegyházban Nyíregyházán 2016. március 27-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Húsvétvasárnap: a tanítványok szomorkodva mentek haza, és megtörtént a fordulat

Krisztus feltámadásának örömhírére emlékezik ma, húsvétvasárnap az egyház. Véget ért a böjt, a hívek ünnepi szentmisére mennek, egyes helyeken ételszentelést vagy körmenetet is tartanak. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mondja el a részleteket.

A húsvétvasárnapi liturgiával sokféle szokás kapcsolódik össze, amelyek között vannak szentelmények is. Vannak olyan régiók, ahol az ételszentelés hagyománya összekapcsolódik a szertartással, ezeket az ünnepi szentmisén megszentelik, hogy nem csak lelkületben, de ételben is megújulva térjenek haza a hívek, és ebben az örömben tudjanak étkezni, vagy akár a mindennapi életet élni - mondta el Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az InfoRádióban.

"Van olyan, ahol húsvétvasárnap tartják a körmenetet is, nem nagyszombaton, van, ahol a vigília szertartását kora hajnalban tartják; az időpontok, vagyis Krisztus feltámadásának a pontos ideje olyan, ami az evangéliumok alapján egészen pontosan nem rögzíthető.

Lehet az éjszaka elején, de lehet hajnalban is" - mutatott rá Erdő Péter.

Mindenesetre a legrégebbi elbeszélés, Márk evangéliuma szerint "amikor kiment a szombat", Mária és Márta kimentek Jézus sírjához, ez tehát szombat estére vonatkozik, és amikor odaértek, azt találták, hogy a sír üres.

"Ez az az öröm, amit kihirdet maga a húsvét" - mondta.

A vasárnapi szentmise liturgiája egy ünnepi szentmise, amelynek központi témája a feltámadás.

"Ha este is van szentmise vagy késő délelőtt, ott az evangélium már az emmauszi tanítványokról szól, akik a nagypénteki csüggedtségükben elindulnak haza;

Jézusban mint Messiásban reménykedtek, de úgy látták, hogy keresztre feszítették, úgy érzik, hogy tévedtek, szomorúan hazaindulnak.

Ekkor szegődik melléjük a feltámadt Krisztus.

Először az írások értelmét világítja meg, hogy ezt kellett elszenvednie a Messiásnak, majd velük étkezik, és a kenyértörésben, az eucharisztiában felismerik őt. Ez a történet is a húsvéti üzenet teljességéhez tartozik" - fogalmazott Erdő Péter az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×