eur:
370.15
usd:
345.01
bux:
47515.68
2023. május 30. kedd Janka, Zsanett
Húsvétvasárnapi ételszentelés a Szent Miklós görög katolikus székesegyházban Nyíregyházán 2016. március 27-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Húsvétvasárnap: a tanítványok szomorkodva mentek haza, és megtörtént a fordulat

Krisztus feltámadásának örömhírére emlékezik ma, húsvétvasárnap az egyház. Véget ért a böjt, a hívek ünnepi szentmisére mennek, egyes helyeken ételszentelést vagy körmenetet is tartanak. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mondja el a részleteket.

A húsvétvasárnapi liturgiával sokféle szokás kapcsolódik össze, amelyek között vannak szentelmények is. Vannak olyan régiók, ahol az ételszentelés hagyománya összekapcsolódik a szertartással, ezeket az ünnepi szentmisén megszentelik, hogy nem csak lelkületben, de ételben is megújulva térjenek haza a hívek, és ebben az örömben tudjanak étkezni, vagy akár a mindennapi életet élni - mondta el Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az InfoRádióban.

"Van olyan, ahol húsvétvasárnap tartják a körmenetet is, nem nagyszombaton, van, ahol a vigília szertartását kora hajnalban tartják; az időpontok, vagyis Krisztus feltámadásának a pontos ideje olyan, ami az evangéliumok alapján egészen pontosan nem rögzíthető.

Lehet az éjszaka elején, de lehet hajnalban is" - mutatott rá Erdő Péter.

Mindenesetre a legrégebbi elbeszélés, Márk evangéliuma szerint "amikor kiment a szombat", Mária és Márta kimentek Jézus sírjához, ez tehát szombat estére vonatkozik, és amikor odaértek, azt találták, hogy a sír üres.

"Ez az az öröm, amit kihirdet maga a húsvét" - mondta.

A vasárnapi szentmise liturgiája egy ünnepi szentmise, amelynek központi témája a feltámadás.

"Ha este is van szentmise vagy késő délelőtt, ott az evangélium már az emmauszi tanítványokról szól, akik a nagypénteki csüggedtségükben elindulnak haza;

Jézusban mint Messiásban reménykedtek, de úgy látták, hogy keresztre feszítették, úgy érzik, hogy tévedtek, szomorúan hazaindulnak.

Ekkor szegődik melléjük a feltámadt Krisztus.

Először az írások értelmét világítja meg, hogy ezt kellett elszenvednie a Messiásnak, majd velük étkezik, és a kenyértörésben, az eucharisztiában felismerik őt. Ez a történet is a húsvéti üzenet teljességéhez tartozik" - fogalmazott Erdő Péter az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

Zuhan az olajár, bizonytalanság a tőzsdén

A hétvégén Joe Biden elnök és Kevin McCarthy republikánus házelnök megállapodásra jutott az amerikai adósságplafon kérdésében, azonban a történetnek ezzel még nincs vége - republikánus törvényhozók egy csoportja hétfőn közölte, hogy ellenezni fogják megállapodást, így továbbra is maradt egy bizonytalansági faktor az egyenletben. Ezzel párhuzamosan az európai tőzsdéken sem látszott öröm a megállapodás kapcsán, így eleinte óvatos és lefelé mutató mozgások voltak a kontinensen, a nap végére pedig alaposan elromlott a hangulat, a legnagyobb esést a brit tőzsdén láthattuk a vezető börzék közül. Az olajár is nagyot esik ma elsősorban a hétvégén megrendezésre kerülő OPEC+ ülésre készülve, de az amerikai adósságplafon-vita körüli bizonytalanságnak is van hatása az árfolyam alakulására. A tengerentúli tőzsdéken hamar elfogyott a kezdeti lendület, kisebb esést láthatunk most.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×