INFORÁDIÓ
2021. augusztus 3. kedd
Hermina

erdő péter

katolikus

virágvasárnap

Erdő Péter: virágvasárnap drámája, hogy a közhangulat utána megváltozik

Erdő Péter: virágvasárnap drámája, hogy a közhangulat utána megváltozik

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Virágvasárnap jön, a keresztények ezen a napon Jézus Jeruzsálembe vonulását ünneplik. Ez nap kezdi a húsvét előtti nagyhetet - Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszélt a részletekről az InfoRádióban.

Virágvasárnap Jézus Krisztus jeruzsálemi bevonulására emlékezünk. Azért virágvasárnap, mert az Újszövetség elbeszélése szerint a Jeruzsálemhez közeledő Jézus elé pálmaágakat terített a nép, így ünnepelték őt messiásnak, azt kiáltották, ő Dávid fia - mondta az InfoRádióban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

"Ráadásul

szamárháton vonult be a városba, aminek - szintén a prófétai jövendölésekben - volt egy külön felhangja; nevezetesen, hogy a messiás szelíden, szamárháton érkezik meg, nem pedig véres kezű uralkodóként,

aki harci lovakkal közeledne. Tehát Jézusban a közeledő messiást ünnepli a jeruzsálemi nép, szenvedése előtt néhány nappal. Ennek a drámája éppen az, hogy a közhangulat utána hamar megváltozik" - fogalmazott a Magyar Katolikus Egyház feje.

A virágvasárnapi szertartás különlegességeiről szólva elmondta: mindenekelőtt van barkaszentelés, mediterrán országokban pálmaágakkal végzik ugyanezt, azokkal vonulnak föl egészen az oltárig, nálunk szentelt barkával.

"Közben énekel a kórus, általában a bevonulással kapcsolatos énekek hangoznak el. Ezt a barkaszentelési és körmenettel összekötött bevonulást aztán, mindjárt az evangéliumban a szenvedéstörténet követ templomainkban. Elővételezzünk a szent három nap drámáját ilyenkor. Ebben az évben a Lukács passiót éneklik a legtöbb helyen, több szereplőre felosztva" - részletezte Erdő Péter.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Virágvasárnap - Erdő Péter
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018