eur:
370.97
usd:
344.70
bux:
46850.16
2023. június 2. péntek Anita, Kármen
Nyitókép: Pixabay.com

Erdő Péter: virágvasárnap drámája, hogy a közhangulat utána megváltozik

Virágvasárnap jön, a keresztények ezen a napon Jézus Jeruzsálembe vonulását ünneplik. Ez nap kezdi a húsvét előtti nagyhetet - Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszélt a részletekről az InfoRádióban.

Virágvasárnap Jézus Krisztus jeruzsálemi bevonulására emlékezünk. Azért virágvasárnap, mert az Újszövetség elbeszélése szerint a Jeruzsálemhez közeledő Jézus elé pálmaágakat terített a nép, így ünnepelték őt messiásnak, azt kiáltották, ő Dávid fia - mondta az InfoRádióban Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

"Ráadásul

szamárháton vonult be a városba, aminek - szintén a prófétai jövendölésekben - volt egy külön felhangja; nevezetesen, hogy a messiás szelíden, szamárháton érkezik meg, nem pedig véres kezű uralkodóként,

aki harci lovakkal közeledne. Tehát Jézusban a közeledő messiást ünnepli a jeruzsálemi nép, szenvedése előtt néhány nappal. Ennek a drámája éppen az, hogy a közhangulat utána hamar megváltozik" - fogalmazott a Magyar Katolikus Egyház feje.

A virágvasárnapi szertartás különlegességeiről szólva elmondta: mindenekelőtt van barkaszentelés, mediterrán országokban pálmaágakkal végzik ugyanezt, azokkal vonulnak föl egészen az oltárig, nálunk szentelt barkával.

"Közben énekel a kórus, általában a bevonulással kapcsolatos énekek hangoznak el. Ezt a barkaszentelési és körmenettel összekötött bevonulást aztán, mindjárt az evangéliumban a szenvedéstörténet követ templomainkban. Elővételezzünk a szent három nap drámáját ilyenkor. Ebben az évben a Lukács passiót éneklik a legtöbb helyen, több szereplőre felosztva" - részletezte Erdő Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Az amerikai képviselőház szerdán késő este megszavazta az adósságplafon felfüggesztéséről szóló törvényjavaslatot, és ezzel a szenátus elé terjesztette azt. A lépés óvatos optimizmust hozott a piacokra, az ázsiai tőzsdék jellemzően emelkedtek, és az európai börzéken is mérsékelt emelkedés látszott, és az USA-ban is javult a hangulat. A hazai részvénypiacon a magyar kormány tegnap este bejelentett lépéseire reagált a magyar tőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×