eur:
392.91
usd:
366.22
bux:
66549.71
2024. április 26. péntek Ervin
Washington, 2018. április 11.Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál társalapító-vezérigazgatója a washingtoni törvényhozás épületében a Capitoliumban 2018. április 11-én, a kétnapos kongresszusi meghallgatásának második napján. Március közepén a londoni székhelyű Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég vezérigazgatóját felfüggesztették állásából a The New York Times című amerikai és a The Guardian című brit napilap egyidejűleg közölt feltáró riportja után, amely szerint a cég több tízmillió Facebook-profilt használhatott fel a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban. Az előző napona  szenátus igazságügyi és kereskedelmi bizottsága előtti meghallgatáson Zuckerberg kifejtette, hogy a vállalat olyan eszközöket fejlesztett ki, amelyek segítségével sikerült beazonosítani és eltávolítani hamis profilokat. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Nyitókép: MICHAEL REYNOLDS

A Facebook májusi hibája 14 millió ember titkos posztjait érintette

Május 18. és 22. között egy programozási hiba miatt 14 millió ember privátként - néhány ember számára engedélyezettként - beállított bejegyzései kerültek ki teljesen nyilvánosan a Facebookra - közölte a cég. Az eset igencsak rosszkor jön az adatvédelmi botrányokban érintett óriáscégnek.

Az egyes bejegyzések láthatóságát korlátozó felhasználói beállításokat figyelmen kívül hagyva, mindenki számára olvashatóként jelenítette meg a Facebook 14 millió felhasználó bejegyzéseit több napon át. Az esetről most számolt be Erin Egan adatvédelemért felelős vezető.

Közleménye szerint egy új funkciót teszteltek május 18-tól, de csak négy nappal később, május 22-én vették észre ennek váratlan "mellékhatását". Ezután még öt napba telt, mire a több millió felhasználó összes, abban az időben publikált bejegyzését átállították privátra (azokat is, amik esetleg nyilvánosak voltak). Az érintett felhasználókat értesítették a történtekről: egy üzenetet kaptak a szóban forgó bejegyzéseik listájával és egy kéréssel, hogy nézzék át őket és ellenőrizzék a beállításaikat.

Sokadik adatvédelmi botrány

Márciusban a közösségi oldal 87 millió felhasználójának adatai kötöttek ki a Cambridge Analytica nevű, politikai reklámtevékenységet folytató cégnél.

Ezen a héten pedig az derült ki, hogy a Facebook legalább 60 eszközgyártóval - köztük az Apple-lel, az Amazonnal, a Microsofttal, a Samsunggal és a BlackBerryvel - osztott meg felhasználói adatokat az elmúlt évek alatt, valamint hogy kínai mobilgyártók és technológiai cégek is hozzáfértek bizonyos felhasználók és ismerőseik adataihoz.

Mindemellett a Facebook - a Google-lal egyetemben - értintett egy gyanús politikai reklámokat közzétevő botrányban is. Oroszország állítólag hamis felhasználónevekkel politikai reklámokat jelentett meg a cégek felületein, ezzel pedig befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatot. Ebben az ügyben pert indítottak a két cég ellen.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Eljött az OTP nagy napja

Eljött az OTP nagy napja

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×