eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Meglepő, mi fogott ki a Google-ön

Meglepő, mi fogott ki a Google-ön

Személetes történet arról, hogy milyen nehéz a gépi tanulás.

2015-ben derült fény arra a kínos helyzetre, hogy a Google Képek fotófelismerő algoritmusa automatikusan gorillaként ismerte fel és címkézte a fekete bőrszínű embereket. A cégóriás bocsánatot kért, és első körben megtiltották az algoritmusnak, hogy a gorilla címkét használja képekhez. Emellett hosszabb távú intézkedéseket ígértek.

A Wired most kiderítette, hogy több mint két év elteltével is nagyjából ezt a megoldást használja a Google: törölték a rendszer lexikonjából a gorilla címszót, hasonlóan néhány más majomfajta nevéhez és a majom szóhoz. Ha ezekre keresünk a személyes képeket kezelő Google Képekben, egyszerűen nem ad találatot.

Ez jól mutatja a magazin cikke szerint, hogy milyen nehéz az automatikus képfelismerő szoftverek működését biztosító gépi tanulást programozók dolga - még egy akkora cégnél is, mint a Google.

Az ilyen technológiákat egyébként sokszor feketedoboznak nevezik, mert bár látványos eredményeik vannak, maguk a fejlesztők sem tudják, hogyan és miért hozzák a rendszerek a döntéseket - emlékeztetett a PCWorld magazin. Hozzátették: hasonló botrányba keveredett anno a Flickr is, amelynek ugyanilyen problémái akadtak - és ugyanilyen megoldást alkalmazott.

A gépi tanulással fejlődő szoftvert egyelőre arra használja a Google, hogy a képek között megtalálja az automatikusan összecsoportosíthatóakat (például tavak, kávé stb.). A Wired munkatársai is tesztelték a rendszert, és úgy találták, hogy míg az gond nélkül felismeri az uszkárokat, pandákat és más állatokat, valamint a gibbonokat, a páviánokat és az orangutánokat, addig a csimpánz, majom és gorilla szavakra viszont nem ad találatot.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×