eur:
395.91
usd:
366.9
bux:
65670.44
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Egyszerű megoldás jöhet a rák gyógyításában

Egyszerű megoldás jöhet a rák gyógyításában

Az ember emésztőrendszerében élő baktériumok hatással lehetnek arra, hogy miként reagálnak a daganatos betegek a kezelésekre - derült ki két tanulmányból is, amelyet a Science című tudományos folyóiratban tettek közzé kutatók. Eredményeik új utakat nyithatnak a daganatos betegek terápiájában.

A Texasi Egyetem MD Anderson Rákkutató Intézetének szakemberei kimutatták, hogy bőségesen van "jó baktérium" azoknak a betegeknek a szervezetében, akik jól reagálnak az immunterápiára.

Már megint a baktériumok

Tanulmányukhoz a kutatók 112 áttétes melanomában szenvedő beteg - baktériumok, vírusok, gombák alkotta - mikrobiomjának mintáit elemezte, akik a programozott sejthalál beindításáért felelős PD1-gátlót is kaptak kezelésükkor, ez olyan terápia, amely az immunrendszert aktivizálja a daganatok megtámadására.

A betegek immunválaszának elemzése feltárta, hogy

azoknak, akiknek szervezetében jótékony hatású baktériumok voltak, több immunsejtjük volt,

amelyek nagyobb valószínűséggel hatolnak be a daganatokba és ölik meg azokat.

A kezelésre jól reagáló betegek mikrobáit a tudósok átültették baktériummentes egerekbe és megnézték, miként reagálnak a PD1-gátlóra. Az embereknél megfigyelt eredményekhez hasonlót kaptak - írták tanulmányukban.

Bizonyos antibiotikumok sem használtak

A másik kutatásban francia, svéd és amerikai szakemberek azt vizsgálták, milyen hatással van az antibiotikum az immunterápiával kezelt tüdő- vagy veserákos betegek terápiájára, ha PD1-gátlót kapnak.

Kimutatták, hogy kisebb a túlélési esélye annak, aki korábban antibiotikumot szedett húgyúti vagy fogfertőzésre, mint annak, aki nem kapott antibiotikumot.

A betegek emésztőrendszere mikrobiomjának elemzéséből kiderült, hogy

az akkermansia muciniphila nevű baktériumok előfordulása kapcsolatban állt a legjobb terápiás eredményekkel.

Antibiotikummal kezelt egereknél kimutatták, hogy ha ezeket a baktériumokat adták kiegészítőként az állatoknak, növelték az egér immunsejtjeinek hatékonyságát, azaz jobban reagáltak az állatok a terápiára.

"Meg lehet változtatni a mikrobiomot, nem olyan bonyolult feladat, ezért úgy gondolom, hogy ezek az eredmények hatalmas új lehetőségeket nyitnak" - hangsúlyozta Jennifer Wargo, a Texasi Egyetem vendégprofesszora, az egyik tanulmány vezető szerzője.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×