eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Új rehabilitációs program rákbetegeknek

Új állapotjavító, rehabilitációs programot indított 2016 első negyedévére a Rákbetegek Országos Szervezete (ROSZ), amely a betegségük aktív szakaszában lévő daganatos betegeknek segít a tünetmentesség elérésében - közölte a szervezet.

A mintegy háromszáz daganatos beteg számára indított program keretében dietetikusok, fizikoterapeuták, biotechnológusok, kineziológusok, diplomás ápolók és további számos szakember segít a betegeknek, emellett a szervezet egyhetes táborok indítását is tervezi a rászorulók számára - írták.

Közölték, Európán belül Magyarországon betegszenek és halnak meg a legtöbben daganatos betegségben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Bizottság legutóbbi körképe szerint. Az OECD-országok átlaga szerint évente ezer emberből ketten halnak meg daganatos megbetegedésben, Magyarországon azonban ezer lakosból hárman nem élik túl a betegséget, amely a 65 év alattiakat is erősen sújtja. Kiemelték: Magyarországon 100 ezer, 65 évesnél fiatalabb ember közül 120-an halnak meg rákban, míg a tizenöt régebbi uniós tagállamban feleannyian, ráadásul a tendencia Magyarországon - szemben Nyugat-Európával - növekvő. Az elmúlt 15 évben megduplázódott a tízezer lakosra jutó rosszindulatú daganatos megbetegedések száma, ezért körülbelül 300 ezer ember rákbeteg jelenleg Magyarországon.

A ROSZ közleményében idézte egy magyar biztosító kutatását, amely szerint minden második megkérdezett aggódik az egészségéért, és nem tartja kielégítőnek saját egészségi állapotát. Egészségügyi szakértők szerint ennek ellenére a magyarok nem járnak kellő számban rákszűrésekre, részben ezért lehet a daganatos megbetegedés népbetegség Magyarországon. Ezen kívül az elégtelen, gyakran elkésett terápia, a hibás betegutak, a stressz, a környezetszennyezés, a helytelen táplálkozás is szerepet játszik abban, hogy Magyarországon kimagasló arányban betegszenek és halnak meg az emberek rákban - fogalmaztak.

Rámutattak, a magyarok nincsenek felkészülve arra sem, hogyan küzdjenek meg a terápia és felépülés ideje alatt várható anyagi nehézségekkel, hiszen a gyógyulás még jelentős állami finanszírozás mellett is sok pénzbe kerül, miközben a betegség idején az érintett családok jövedelme csökken. Éppen ezért a megelőzés fontos része az anyagi felkészülés is - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×