INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A beavatkozás is kisebb a törpe pacemaker beültetésénél

Infostart / InfoRádió
Magyarországon, a budapesti Honvéd Kórházban ültették be a legtöbb törpe pacemakert - mondta az InfoRádióban Duray Gábor, a Magyar Kardiológusok Társasága Pacemaker Munkacsoportjának elnöke.

"Az elmúlt másfél évben egy klinikai vizsgálat keretében összesen 55 darab ilyen mini-pacemakert tudtunk beültetni a budapesti Honvéd Kórházban. Ezt a szerkezetet néhány éve fejlesztették ki, a vizsgálat előzetes eredményei alapján Európában engedélyezték is, tehát a következő hónapoktól kezdve egyre több országban elérhetővé válik a betegek számára" - mondta a Magyar Kardiológusok Társasága Pacemaker Munkacsoportjának elnöke.

Duray Gábor elmondta: "hagyományos pacemaker esetén egy gyufás skatulya méretű készüléket ültetünk be a vállgödörbe, onnan egy drót vezet a szívig, ezen keresztül közlekedik az elektromos áram, így tudja a pacemaker szabályozni a szívfrekvenciát. A törpe pacemakernél a drót nincs, mert az egész olyan kicsi, hogy teljes egészében a szívbe ültetik. Úgy kell elképzelni, mint egy toll kupakját, aminek a végén van négy pici karmocska, ezzel tudjuk beakasztani a szívizomba, úgy, hogy az nem tud elmozdulni."

"Sokkal kisebb beavatkozással jár, a hagyományos pacemakernél a váll magasságában ejtünk egy hat-nyolccentis metszést és oda helyezzük a készüléket, ennél az újfajta pacemakernél a combtőtől, egy 1,5-2 centis vágás után egy speciális katéter segítségével vezetjük fel az ereken keresztül a készüléket" - ismertette a Magyar Kardiológusok Társasága Pacemaker Munkacsoportjának elnöke.

Hanganyag: Kálló Izabella


A címlapról ajánljuk