eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kemény fagyok törnek ránk!

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2, -8 fok között alakul, de az Északi-középhegység egyes völgyeiben ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 8 fok körül várható.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Estig az ország nagyobb részén folytatódik a derült idő, ugyanakkor az alacsony szintű rétegfelhőzet az Alpokalja irányából a Dunántúlon terjeszkedik, majd a Duna-Tisza közén és Dél-Alföldön is egyre több helyen megnövekszik a felhőzet. Éjjel észak felől széles fátyolfelhőzet is átvonul hazánk felett. Csütörtökön a nap nagy részében változóan felhős idő valószínű többórás napsütéssel, de reggel az ország középső és déli részén, késő délután pedig Északkelet-Magyarországon lesznek erősen felhős területek. Csapadék nem valószínű. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, a nappali időszakban lehet néhol kissé élénkebb nyugati szélre számítani.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2, -8 fok között alakul, de az Északi-középhegység egyes völgyeiben ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 8 fok körül várható.

Az időjárási helyzet Európában:

Az Atlanti-óceántól Közép-Európán át egészen a Kelet-európai-síkságig egy nyugat-keleti irányban elnyúló, masszív anticiklon található. Területén, a Párizs-Budapest-Kijev tengely mentén nagy területen szokatlanul magas, 1040 hPa felett van a tengerszintre átszámított légnyomás, ennek ellenére csak a Kárpát-medencében és attól keletre, északkeletre tapasztalható nagy területen zavartalan napsütés.

A Kárpátokon túl viszont hideg, téli az idő, napközben is fagypont alatti a hőmérséklet, sőt Oroszország európai részén, ahol több magyarországnyi területen fél méternél is vastagabb hó fedi a talajt, nem ritka a -20, -25 foknál alacsonyabb éjszakai hőmérséklet sem. Az Alpoktól északra ugyanakkor nagy területen alacsony szintű rétegfelhőzet borítja be az eget, emiatt borongós, néhol tartósan párás az idő, éjszakánként gyenge faggyal, napközben pedig csak kevéssel fagypont feletti hőmérséklettel.

Ettől a magasnyomású területtől délre a Földközi-tenger mentén jóval enyhébb az idő, többfelé 15, Róma környékén 20 fokos enyheség a jellemző, azonban Ciprustól Szicílián át Délkelet-Spanyolországig sok a felhő, záporok is előfordulnak, sőt az Égei-tenger környékét elárasztó hideg levegőben még hózáporok is kialakultak. A kontinensen a legváltozékonyabb idő az 50., 52. szélességi körtől északra található, ahol nagy sebességgel időjárási frontok vonulnak nyugatról kelet felé, és többfelé szeles, csapadékos az idő.

Ebből az irányból a Kárpát-medence fölé is nedvesebb levegő érkezik a magasabb légköri rétegekben, emiatt a szerdai sokfelé napos időt követően csütörtökön már több felhőre, kevesebb napsütésre számíthatunk.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×