INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Több mint 20 kilós a világ legnagyobb papírrepülője

InfoRádió / MTI
Német egyetemistáknak sikerült megalkotniuk a világ legnagyobb papírrepülőjét, amely 18 méteres utat tett meg a levegőben.

A braunschweigi műszaki egyetem hallgatói egy csarnokban építették már hónapok óta a papírrepülőt, amelynek súlya 24 kilogramm. A "papírcsoda" egy tíz méter hosszú, majdnem 2,5 méter magas emelvényen készült annak érdekében, hogy fel is tudjon emelkedni.

A repülőt nyolcan emelték a magasba, egy résztvevő pedig futott vele, hogy a levegőbe emelkedve lendületet vehessen a gép. A papírrepülő végül 18 métert szállt a braunschweigi csarnokban, a németek ezzel Guinness-rekordot állítottak fel.

A repülőt kilenc hallgató, négy tudományos szakember és egy segítő készítette már hónapok óta. A résztvevőknek a rekordra való felkészülés nemcsak jó móka, hanem komoly tudományos munka is volt - emelte ki a Elisabeth Hoffmann, az egyetem szóvivője a szombati rekord hitelesítése után.

A világ legnagyobb, repülésre is képes papírrepülőjének megalkotása 2400 órányi munkát vett igénybe. Az építőcsapat 70 négyzetméternyi papírt, 500 tubus univerzális ragasztót és 200 üvegnyi pillanatragasztót használt fel a papírrepülőhöz.

A braunschweigi egyetemistáknak nem ez volt az első rekordkísérlete: tavaly novemberben kicsivel az eldobás után esett le papírrepülőjük.

A címlapról ajánljuk