eur:
392.13
usd:
366.48
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Így választották ki a legjobb magyar borokat - videó

A Nemzeti Borkiválóság Program keretében nyáron indult az Országkóstoló rendezvénysorozat, elsőként a hazai fehérborokat minősítették. Az eredményhirdetés októberben várható. A Vidékfejlesztési Minisztérium most egy kisfilmet tett közzé, amelyben bemutatják az Országkóstoló első három hónapját.

A Vidékfejlesztési Minisztérium által közzétett kisfilm azt a munkát mutatja be, amely az Országkóstoló első három hónapját jellemezte. Az Országos Borszakértő Bizottság 650 fehérbort minősített a négynapos vakkóstolás során.

Kiss Eliza, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában korábban elmondta: legjobban a furmintok, a hárslevelűk és a juhfark tételek szerepeltek. Eredményesek voltak az olaszrizlingek is, de más borok, például cserszegi fűszeres- és Irsai Olivér tételek is lesznek a borkiválóságok között.

Az Országkóstoló sorozatot a Vidékfejlesztési Minisztérium indította el, idén nyáron elsőként a hazai fehér borokat minősítették. A kiválasztott tételeket egy októberben megjelenő kiadványban mutatja majd be a tárca. Jövő januárban a hazai vörösborokat bírálják, erről szintén lesz egy kiadvány.

Zárásként jövő nyáron a kiválasztott borkiválóságok körében megrendezik a Nemzeti Borkiválóság Versenyét, amelyen a legjobb borok elnyerhetik a Nemzeti Borkiválóság Védjegyet.

Nemzeti fehérek és vörösök

A szervezők hangsúlyozzák, hogy az Országkóstoló nem borverseny. Célja, hogy az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) által meghatározott minőségi szint felett minden Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható fehér, rozé és vörös bort bemutasson a nagyközönség számára. A borokat az OBB zsűrizi, amelynek eredményeként egy-egy kiadványt készít a Minisztérium, Nemzeti Fehér Vörös és Rozé Borkiválóságok címmel.

A projekt során figyelembe veszik, hogy milyen igények mutatkoznak a különböző borok iránt (fogyasztás, vásárlás), milyen trendek vannak a borpiacon. A siker a magyar szőlőfajtákon, a kiemelkedő ökológiai adottságú borvidékeken, a zászlós borok kialakításán, a szakmai összefogáson, a hatékony kommunikáción múlik. Az Országkóstolók nyomán felhalmozott tapasztalatok képezik majd az új országos borstratégiát.

A szervezők minden bort megvásárolnak piaci áron, ezáltal segítve a termelőket és a kereskedőket egyaránt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×