eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A végéhez közeledik a parlagfűszezon

Az előző hétvégéhez képest az elmúlt napokban kissé magasabb volt a pollenterhelés az országban - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán szombaton.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához eddig beérkezett adatok szerint a parlagfű pollenkoncentrációja leginkább közepes volt, azonban Miskolcon és Budapesten egy-egy napon még magas szintet is mértek.

Emellett tüneteket okozó közepes koncentrációban regisztrálták még a csalánfélék virágporát Szegeden és Zalaegerszegen, az ürömét Miskolcon, illetve a pázsitfűfélékét Szegeden. A legtöbb allergén növény virágpora azonban legfeljebb alacsony koncentrációban volt jelen a csapdákban - írta az ÁNTSZ.

Az ÁNTSZ csütörtökön azt közölte, hogy a parlagfűszezon már a végéhez közeledik. Jelenleg Somogy és Tolna megyékben, illetve a Duna vonalát átlépve Bács-Kiskun megye keleti részén, továbbá az ország észak-keleti csücskében van még kiadva piros, vagyis első fokú riasztás. Az ország túlnyomó területén viszont már csak a sárga színnel jelölt figyelmeztető jelzés van érvényben. Az Alpokalján és Eger környékén még ennél is jobb a helyzet, itt már nem éri el a tüneteket okozó mennyiséget a levegőben lévő parlagfű pollenszemek száma - fejtették ki.

Az allergiások számára viszont az ÁNTSZ azt javasolja, hogy továbbra is szedjék ajánlott gyógyszereiket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×