INFORÁDIÓ
2023. február 8. szerda
Aranka

A házimunka megosztása könnyen váláshoz vezethet

InfoRádió / MTI

Az otthoni feladatokon egyenlően osztozó házaspárok nagyobb valószínűséggel válnak el, mint a házimunkák többségét a nőre bízó párok - állítja egy norvég tanulmány.

A házimunkán egyenlően osztozó párok esetében nagyjából 50 százalékkal volt nagyobb a válás aránya, mint a "tradicionális felállást" követő családok körében - derült ki a vizsgálatból. "Minél több munkát végez egy férfi otthon, annál magasabb a válás valószínűsége" - húzta alá Thomas Hansen, az Equalty in the Home (Egyenlőség a háztartásban) című tanulmány társszerzője.

A kutatók csupán nagyon kicsi ok-okozati összefüggést mutattak ki. A magyarázatot sokkal inkább a "modern" gondolkodásmódban és hozzáállásban találták meg. "A modern párok eszerint osztják fel egymás között a házimunkákat és eszerint viszonyulnak a házassághoz is" - magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a hangsúly az értékrendszeren van.

"Ezekben a modern párkapcsolatokban a nők is magasan képzettek és jól fizetett állásuk van, ami azt jelenti, hogy anyagilag kevésbé függenek a házastársuktól. Éppen ezért egyszerűbben tudják kezelni, ha válásra kerül a sor" - tette hozzá.

Norvégiában, ahol nagy múltja van a nemek közötti egyenlőségnek, általában (tízből hét pár esetében) egyenlően megoszlanak a gyermekneveléshez kapcsolódó feladatok az anya és az apa között - mondta Hansen. Amikor azonban a házimunkáról van szó, akkor döntően - szintén tízből hét esetben - még mindig a nőkre hárul a feladatok többsége.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy ezen nők túlnyomórészt elégedettek voltak ezzel a felállással, és összességében véve majdnem annyira boldogok voltak, mint a "modern" házasságokban élő társaik.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018