eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Na ugye" - mik a legnépszerűbb sírfeliratok?

"Mondtam, hogy beteg vagyok" - ez a sírfelirat "győzött" egy nagy-britanniai epitáf népszerűségi felmérésen.

A felirat szerzője egy komikus, Spike Milligan - aki már nem él, és természetesen az ő sírján olvasható a mondat, amelynek eredetisége vitatható, mivel egy közismert vicc szerint nagyon hasonlót - "Na ugye" - íratnak a hipochonderek is saját sírkövükre. A 2002-ben, 83 évesen elhunyt Milligan ennek ellenére nagy fölénnyel győzött, a "szavazatok" kétharmadát kapta.

A második helyezett Oscar Wilde. A neki tulajdonított epitáf 10 százalékos népszerűségű: "Either those curtains go or I do" (Vagy a függönyök menjenek a szobából, vagy én - mondta állítólag halálos ágyán, ám ez máig vitatott.) Említésre méltó - a témába simul - Wilde egy másik mondása: "A halálról vagy jót, vagy semmit."

Harmadik, 7 százalékkal Frank Sinatra amerikai énekes "A java még csak most jön!" sírfeliratával.

Winston Churchill néhai brit miniszterelnök híres epitáfjával a hatodik helyre került. "Kész vagyok találkozni Teremtőmmel. Hogy ő is felkészült-e erre, az más kérdés."

A The Daily Telegraph című brit napilap epitáfválogatásából említésre méltók még:

"Micsoda fogyókúra!" (Frank Carson északír komikus)

"Nem lett volna szabad áttérnem a skót whiskyről a martinira." (Humphrey Bogart amerikai színész)

"Fűre lépni tilos!" (Peter Ustinov brit színész)

"Köszönet a vésnőknek, hogy hejesen irrta le sífeliratomat." (Stephen Fry angol humorista, író, színész 1957-ben született és - a "fentiekkel" ellentétben - még sohasem halt meg.)

"Na, most tényleg cidrizem!" (Fay Ripley brit színésznő. 1966-ban született, ő is "előredolgozott": él.)

Az epitáf felmérést a halálos betegeknek támaszt nyújtó Madame Curie Cancer Care alapítvány végezte, amely annak idején életre hívta és azóta is működteti a nagy-britanniai hospice ellátást.

Nagyon fontos, hogy az emberek megbeszéljenek olyan dolgokat, mint például hol szeretnék eltölteni életük utolsó perceit barátaikkal, szeretteikkel. Tudjuk, hogy a legtöbb ember azt szeretné, ha élete végén otthon ápolnák, ám az elhalálozások többsége még mindig kórházakban történik, azon a helyen, ahol az emberek legkevésbé szeretnének lenni - idézte Imelda Redmondot, a Marie Curie Cancer Care illetékesét a brit napilap.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×