INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Európában bárhol nyugodtan lehet strandolni

InfoRádió / MTI
Az Európai Unió területén lévő fürdővizek 92,1 százaléka megfelel a fürdővizek minőségéről szóló uniós minőségi minimum-előírásoknak - derül ki az Európai Bizottság e témáról szerdán kiadott jelentéséből.

A végrehajtó testület közleménye szerint ez alól a londoni Serpentine-tó sem kivétel, amely több olimpiai versenyszám helyszíne lesz, itt rendezik többek között a nyílt vízi úszás maratoni távját és a triatlon úszószámát.

A Brüsszelben kiadott jelentés összesen több mint 22 ezer európai tengerparti, tóparti és folyóparti fürdőhely vizének minőségét tartalmazza.

Janez Potocnik környezetvédelmi biztos leszögezte: örömmel tapasztalja, hogy Európa fürdővizeinek általános minősége továbbra is jó, sőt, tavaly óta javult is.

Az értékelés szerint a fürdőhelyek 77,1 százaléka kiváló minőségű, tehát az előírások legszigorúbb értékeinek is megfelel: ez a tavalyi adathoz képest 3,5 százalékpontos javulást jelent.

Európa legközkedveltebb nyaralóhelyeinek vízminősége általában jó. Spanyolország, Olaszország és Portugália fürdőhelyeinek 80 százaléka kiváló vízminőséggel rendelkezik.

A jelentésből az is kiderül, hogy az uniós rendelkezéseknek nem megfelelő tengerparti fürdőhelyek aránya az 1990-es 9,2 százalékról tavaly 1,5 százalékra csökkent. Az édesvízi fürdőhelyek esetében az előírásoktól elmaradók aránya 1990-ben 11,9 százalék volt, tavaly viszont már csak 2,4, ami az eddigi legalacsonyabb érték.

Magyarország 228 fürdőhelye közül 127 kiváló minőségű, (55 százalék), 26 kielégíti a minimális tisztasági követelményeket (11,4 százalék), 7 pedig nem megfelelő minőségű (3,1 százalék).

"Mivel néhány tagállamban továbbra is problémát jelent a mezőgazdasági vízszennyezés vagy a csatornavíz nem megfelelő kezelése, ezért még többet kell tennünk a biztonságos és tiszta vizeinkért" - mondta Jacqueline McGlade, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.

A címlapról ajánljuk