eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem beszélnek a tinik az internetes zaklatásról

Minden második cseh tinédzser volt már internetes lelki terror áldozata - derült ki egy friss felmérés eredményéből. A tinik többnyire sértegetik, megszégyenítik és nevetségessé teszik egymást.

Több mint tízezer 11 és 17 év közötti tinédzsert kérdeztek meg a Palacky Egyetem kutatói, hogy felmérjék, mennyire jellemző a fiatalokra, hogy lelkileg terrorizálják egymást az interneten - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A kutatás eredményei szerint a tinédzserek több mint 56 százaléka volt már hasonló helyzet áldozata. A virtuális kommunikáció veszélyeit kutató egyetemi központ szerint az immáron harmadik alkalommal elvégzett felmérés csak kismértékű javulást mutat: 2010-ben a válaszadók 59 százaléka panaszkodott sérelmekre a felmérés elkészítése során.

A Prague Monitor hírportál beszámolója szerint a felmérés rámutat, legjellemzőbben - tízből három válaszadó saját tapasztalata szerint - megszégyenítik, nevetségessé teszik, vagy sértegetik egymást a fiatalok a digitális közegben. A megkérdezett tinik mintegy 40 százaléka a közösségi oldalakon, több mint 27 százaléka sms-ben, közel negyede digitális telefonálás során tapasztalta a lelki terror formáit. A kutatók kérdésére tízből egy tinédzser ismerte el, hogy terrorizált másokat a világhálón.

A cseh egyetem kutatói szerint az online bántalmazás rosszabb, mint annak személyes formája. A fiatalok sok esetben nem tudják, ki a támadó, ki ellen és hogyan kell, védekezzenek. Nyomasztó ráadásul, hogy az esetnek a közösségi oldalakon sok szemtanúja is lehet. A kutatók mindezek okán aggasztónak tartják, hogy a megkérdezett tinédzserek körében tízből hatan nem beszélnének szüleiknek az őket ért sérelmekről.

A szakértők szerint az arányok csökkentése érdekében a fiataloknak meg kell tanulniuk, hogyan kezeljék személyes adataikat a világhálón. Tudniuk kell, mit szabad és mit nem szabad megosztani, és tisztában kell lenniük azzal, milyen veszélyek leselkednek rájuk az interneten.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×