eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Vége a kocka Ladáknak

A folyamatosan csökkenő kereslet miatt hamarosan leállítják a Lada 2107-es modellek, a korábban Magyarországon is népszerű kocka Ladák gyártását.

A népszerű humorista Hofi Géza is külön dalban emlékezett meg a kocka Ladákról, amelynek gyártását leállítja az orosz Avtovaz autógyár. A vállalat szóvivője azt nem mondta el, hogy mikortól áll le a 2107-es modellek gyártása, csak annyit közölt, hogy az utóbbi időben erősen visszaesett a klasszikus Lada-modellek kereslete.

Igor Burenkov kiemelte, hogy az idei első három hónapban a Nyugat-Európában Lada Nova és Lada Riva néven árusított kocsik eladása 76 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest.

A Lada 2107-esek gyártása 1982-ben kezdődött, a Volga menti Togliattiban felépített gyárban a legjobb időkben évente 700 ezer kocsit állítottak elő. 2011-ben a gyártást áthelyezték egy másik városba, Ijevszkbe, az összeszerelést teljesen átvette az IzsAvto.

Az Avtovazban 2008 óta 25 százalékos részesedése van a francia Renault csoportnak, azóta az üzemet korszerűsítették. Jelenleg az AvtoVAZ legnagyobb darabszámban eladott modellje a Lada Kalina, emellett két új modellt, a Grantát és az új Largust állítják elő a gyárban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×