INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Keveset alszanak a brit gyerekek

InfoRádió / MTI
A brit gyerekek kétharmada nem alszik eleget, a hatévesek átlagosan csak este fél tízkor kerülnek ágyba - derítette ki egy brit tanulmány.

Kétezer gyerek alvási szokásait térképezte fel a szigetország minden tájékáról. A probléma súlyosságát mutatja - írta a The Daily Telegraph című brit lap -, hogy a kisiskolások negyede hetente legalább egyszer elalszik tanítás közben.

Míg régen a lefekvés utáni meséhez ragaszkodtak altatóként, mostanság tévé vagy számítógép hangjára szundítanak el. A nagyobb gyerekek az alvásidejükből áldoznak netezésre, tévézésre, számítógépes játszadozásra. Utóbbit az iskolások csaknem 70 százaléka teszi estéről estére, 62 százalékuk a világhálón a YouTube videomegosztó portált látogatja szintén minden áldott este.

A felmérés földrajzilag azt mutatja, hogy Birminghamben alszanak a legkevesebbet a gyerekek - egy 10 éves éjjelente átlagosan 7 óra 28 percet -, Oxfordban pedig a legtöbbet - 11 óra 22 percet.

Az átlag hatéves 21:33-kor alszik el, a 8 esztendős 21:49-kor, a 15 éves pedig 23:52-kor.

"Az adatok egybecsengenek a mi felméréseinkével, amelyek 250 általános iskolai tanárra terjedtek ki. 10-ből 9 arra panaszkodott, hogy a gyerekek kialvatlanságuk miatt nem tudnak figyelni" - idézte a lap Jan Turnert, a brit Alvás Tanács munkatársát, aki szerint a szülők nem kellően szigorúan parancsolják ágyba gyerekeiket.

A címlapról ajánljuk