eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma

Tudják, hogy veszélyes, mégis csinálják

A folyamatos figyelmeztető kampányok ellenére is minden második amerikai tinédzser rendszeresen küldözget üzeneteket vezetés közben - derül ki egy friss felmérés eredményéből. Teszik ezt annak ellenére, hogy tízből több mint kilencen tudják, hogy ez balesetveszélyes.

A vezetést zavaró tényezőkre figyelmeztető kampányt hirdetett április hónapra az amerikai közlekedési minisztérium. A hivatal adatai szerint évente több ezren halnak meg, és több százezren szenvednek sérülést az utakon olyan baleset eredményeként, amelyet a sofőr figyelmét elterelő tényező okozott.

A minisztérium kampánya elsősorban a mobiltelefon használat, különösképpen az SMS-ezés veszélyeire kívánja felhívni a figyelmet - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

Az állami kampány célcsoportja a friss jogosítvánnyal rendelkező amerikai tinédzserek, akik különösen veszélyeztettek az ilyen balesetek tekintetében, és akik ennek ellenére kevéssé figyelnek a nekik szóló üzenetekre. A kampány kapcsán a State Farm biztosító megbízásából a Harris Interactive végzett felmérést a tinik vezetési szokásairól, amely azt mutatja, hogy két év alatt nem változott azok aránya, akik vezetés közben is szöveges üzeneteket irogatnak.

A 16-17 éveseknek csak 43 százaléka állítja, soha nem küldött SMS-t vezetés közben, amely arány egyezik a 2010-es lekérdezés eredményeivel. Az egyetlen pozitívum, hogy a korábbi felméréshez képest többen állítják, hogy ritkán, és kevesebben, hogy gyakran küldözgetnek szöveges üzenetet, miközben a volánnál ülnek.

Több mint minden második fiatal annak ellenére hagyja magát megzavarni vezetés közben, hogy a többség elismeri ennek veszélyességét. A válaszadók 76 százaléka elismeri, hogy nagy az esélye annak, hogy a gyakori SMS-ezés mellett halálos balesetet szenvedhet a sofőr. Ennél is többen, 93 százaléknyian vallják, hogy a vezetés ilyen megzavarása jelentősen növeli a baleset bekövetkezésének kockázatát.

A kutatás rámutat, a szülők lehetnek azok, akik segíthetnek a tinédzserek meggyőzésben. A lekérdezés eredményei is ugyanis azt mutatják, azon tinik körében, akik rendszeresen írnak és fogadnak üzenetet vezetés közben, 67 százalék beszélget szüleivel a vezetésről. Ez a szám viszont 80 százalék fölötti azok esetében, akik soha nem babrálják a telefonjukat, amíg ők ülnek a volánnál.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×