INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Kórházba szállították Julija Timosenkót

InfoRádió / MTI
Saját kérésére kórházba szállították Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnököt - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

A börtönhatóságok közleménye szerint Timosenko azt kérte, hogy szállítsák át a Harkiv megyei kacsanyivkai női börtönből a harkivi Ukrzaliznici kórházba. Előzőleg a bebörtönzött politikus megismerkedett azzal a szakvéleménnyel, amelyet német orvosok adtak a kórházról, javasolva, hogy ott kezdődjék meg a rehabilitációja. A tájékoztató szerint Timosenko már megérkezett a klinikára, ahol felajánlják neki, hogy vegye igénybe a német és az ukrán orvosok által javasolt terápiát.

Helyszíni jelentések szerint Timosenko átszállítása olyan volt, mint egy kommandós akció: péntek este két mentőautó, egy kisbusz és négy rendőrautó érkezett a volt miniszterelnökért a börtönbe.

A 2004-es "narancsszínű forradalom" fő szervezőjét októberben ítélte egy kijevi bíróság hétévi börtönre a 2009. évi orosz-ukrán gázár-szerződések megkötése során elkövetett hivatali visszaélés vádjával. Az elítélt a börtönben erős hátfájdalmakra panaszkodott, ezért február közepén független nemzetközi szakorvosi bizottság - amelynek német, kanadai, illetve vezető ukrán orvosok voltak a tagjai - vizsgálta meg, s javasolta kórházi gyógykezelését.

Időközben csütörtökön Harkivban távollétében megkezdődött Timosenko második pere. Az ügyészség sikkasztással és adócsalással vádolja. Az illetékes bíróság pénteken elutasította a vádlott kérését, hogy gyógyulásáig halasszák el a pert.

A címlapról ajánljuk