INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Mitől hal meg a legtöbb gyerek?

InfoRádió / MTI
Egy évtized alatt 29 százalékkal csökkent az amerikai gyerekek és tinédzserek körében a baleseti halálozás aránya - közölte az Egyesült Államok betegségellenőrzési és -megelőzési ügynöksége, a CDC.

Jóval kevesebb gyerek és fiatal halt meg autóbalesetben, de többen vesztették életüket ágyban megfulladva és receptre felírt gyógyszer túladagolása következtében.

A szövetségi egészségügyi hivatal abban látja a autóbaleset miatti halálozás 41 százalékos csökkenésének okát a 20 év alattiak körében, hogy nehezedett a jogosítványhoz jutás, elterjedt a gyerekülések használata az autókban, és maguk az autók is biztonságosabbak lettek a 2000 és 2009 közötti időszakban.

Ezzel együtt is az autóbaleset maradt a vezető baleseti halálok ebben a korcsoportban, 2009-ben 4564-en haltak meg ilyen okból. Abban az évben a 20 év alatti amerikaiak közül 9143-an haltak meg balesetben, tehát az összes haláleset csaknem felét még így is autóbaleset okozta.

A 20 év alattiak baleseti halálozási aránya a 2000-es 15,5 százezrelékről 2009-re 11 százezrelékre csökkent. Az egyes államok között igen eltérő az arány, míg Massachusetts államban csupán 4 százezrelék, addig Mississippi államban 25,1 százezrelék.

Ileana Arias, a CDC szakembere hangsúlyozta, hogy ez az eltérés is arra utal, hogy "ezeknek a haláloknak a többsége megjósolható és megelőzhető".

Az évtized alatt visszaesett a vízbe fulladás, az égés és az esés miatt bekövetkezett halálesetek száma is. Nőtt viszont a halálos mérgezések száma, a 15 és 19 év közöttiek körében például csaknem duplájára, részben a receptköteles gyógyszerekkel való visszaélés következtében. Ugyancsak emelkedett az 1 éves kor alattiaknál a fulladás miatti halálozás, a 2000-es 506 helyett 2009-ben 907 ilyen esetet jegyeztek fel.

A címlapról ajánljuk