eur:
388.88
usd:
360.79
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Szigorították egyes antibiotikumok használatát

Szigorították az embereknél gyakran a tüdőgyulladás kezelésére szolgáló antibiotikumok állatoknál való alkalmazását az Egyesült Államokban, hogy részben így próbálják meggátolni gyógyszerrezisztens baktériumok felbukkanását.

A amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA április 5-től rendelte el az antibiotikumok cefalosporin nevű csoportjába tartozó szerek injekció formájában történő beadását a marháknál, a sertéseknél, a csirkéknél és a pulykáknál.

A cefalosporinokat széles körben használják tüdőgyulladás kezelésére az embereknél, de alkalmas a bőrt- és a szöveteket érintő fertőzések gyógyítására, csakúgy mint a szalmonella vagy épp az E.coli ellen is.

Tudósok szerint ezen antibiotikumok túlzott használata a baktériumok gyógyszerellenállásához vezethetnek, mert dominánssá válnak a rezisztens törzsek. A legismertebb antibiotikum-ellenálló baktérium, az úgynevezett szuperbaktérium, az MRSA (meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus).

Az állattenyésztők szerint viszont az antibiotikumok egészségesen tartják a jószágokat, és a szerek alkalmazása nem kapcsolható közvetlenül az emberi szervezetben megjelenő kórokozók gyógyszerellenállásának kialakulásához.

Az FDA rendelkezése értelmében a cefalosporinokat a jövőben csak beteg állatoknál és csak jóváhagyott mennyiségben lehet alkalmazni. A döntés nem vonatkozik a cefapirin nevű régebbi szerre, amely ugyan az antibiotikumok érintett csoportjába tartozik, de nem vezet gyógyszerrezisztenciához az embereknél.

A hatóság már 2008-ban javasolta a cefalosporinok korlátozását, de akkor visszavonta erre irányuló javaslatát arra hivatkozva, hogy szélesebb körű kutatásokra és bizonyítékokra van szüksége. Az FDA korábban szigorította egy másik antibiotikumcsalád, a cipro nevű szert is magában foglaló fluoroquinolonok használatát - a lépés kulcsfontosságú volt a 2001-es lépfenetámadásokra való reagálásban az Egyesült Államokban.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×