eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

"Hupikék" falak az Uffizi-képtárban

Nem nyerte el az olasz sajtó tetszését, hogy az Uffizi-képtár új termeinek falait kék színűre festették. Az újságok szerint a kiválasztott árnyalat leginkább hupikéknek nevezhető és semmi köze a képtár szelleméhez.

Nem volt titok a múzeumnak az a szándéka, hogy az Uffizi régi és új szárnyát még színében is megkülönböztesse egymástól. A látogatókat mégis meglepetésként érték a képtár igazgatója, Antonio Natali által is "élénknek és vibrálónak" nevezett kék falak.

Natali a sajtónak elmondta, hogy a színt ő választotta, mivel "ez a kék árnyalat jól illik a termekben kiállított festményekhez".

Az Uffizi új szárnya a Giorgio Vasari tervezte múzeumépület első emeletén kapott helyet. A képtár új részének külön bejárata és külön lépcsőháza van.

A nyolc új teremben (bár a Corriere della Sera napilap firenzei kiadása szerint összesen tíz teremről van szó, mivel két helység duplaterű) a 17-18. századi flamand, holland, francia és spanyol festők műveit állították ki. Közel száz olyan kép látható, mely eddig helyhiány miatt az Uffizi raktáraiban porosodott.

Négyszáznyolcvan négyzetméter kékség - írta az Il Giornale napilap, amely szerint abban igaza van Natalinak, hogy a fehér falak "leginkább elsősegélyhelyre emlékeztettek", de annyi más színt lehetett volna választani a "a látogatók szemét és lelkét is idegesítő" kék helyett.

A Corriere della Sera fizenzei kiadása szerint a kék nem hangsúlyozza, ellenkezőleg, kioltja a festmények fényét.

A sajtó túl kicsinek találta a kiállítótermeket is, de az újságok egyhangúlag megjegyezték, az a lényeg, hogy az 1965 óta tervezett képtárbővítés megkezdődött.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×