INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

"Hupikék" falak az Uffizi-képtárban

InfoRádió / MTI
Nem nyerte el az olasz sajtó tetszését, hogy az Uffizi-képtár új termeinek falait kék színűre festették. Az újságok szerint a kiválasztott árnyalat leginkább hupikéknek nevezhető és semmi köze a képtár szelleméhez.

Nem volt titok a múzeumnak az a szándéka, hogy az Uffizi régi és új szárnyát még színében is megkülönböztesse egymástól. A látogatókat mégis meglepetésként érték a képtár igazgatója, Antonio Natali által is "élénknek és vibrálónak" nevezett kék falak.

Natali a sajtónak elmondta, hogy a színt ő választotta, mivel "ez a kék árnyalat jól illik a termekben kiállított festményekhez".

Az Uffizi új szárnya a Giorgio Vasari tervezte múzeumépület első emeletén kapott helyet. A képtár új részének külön bejárata és külön lépcsőháza van.

A nyolc új teremben (bár a Corriere della Sera napilap firenzei kiadása szerint összesen tíz teremről van szó, mivel két helység duplaterű) a 17-18. századi flamand, holland, francia és spanyol festők műveit állították ki. Közel száz olyan kép látható, mely eddig helyhiány miatt az Uffizi raktáraiban porosodott.

Négyszáznyolcvan négyzetméter kékség - írta az Il Giornale napilap, amely szerint abban igaza van Natalinak, hogy a fehér falak "leginkább elsősegélyhelyre emlékeztettek", de annyi más színt lehetett volna választani a "a látogatók szemét és lelkét is idegesítő" kék helyett.

A Corriere della Sera fizenzei kiadása szerint a kék nem hangsúlyozza, ellenkezőleg, kioltja a festmények fényét.

A sajtó túl kicsinek találta a kiállítótermeket is, de az újságok egyhangúlag megjegyezték, az a lényeg, hogy az 1965 óta tervezett képtárbővítés megkezdődött.

A címlapról ajánljuk