eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Az angyalokban hisznek az amerikaiak

Tíz amerikai felnőtt közül nagyjából nyolc hisz az angyalok létezésében és körülbelül ugyanilyen arányban állítják, hogy gyermekként izgatottan várták a Mikulás érkezését - derült ki egy felmérésből.

Az AP-GfK felmérése szerint az amerikai felnőttek 77 százaléka hisz az angyalok létezésében, és nem csupán az ünnepek ideje alatti, hanem az állandó jelenlétükben. Ez a hit elsősorban a vallásra vezethető vissza: a keresztények 88 százaléka, az evangélikusok 95 százaléka, míg a hetente templomba járók 94 százaléka állította, hogy hisz az angyalokban.

A december 8. és 12. között végzett felmérés szerint az angyalok a kevésbé vallásos emberek körében is népszerűek. A nem keresztények többsége is hisz a létezésükben: az istentiszteleteket soha nem látogatók közül is tízből több mint négyen gondolják úgy, hogy valóban léteznek. Az ország különböző pontjain élő ezer felnőtt válaszai alapján született eredmények szerint a nemek megoszlásában a nők, míg a korcsoportokat tekintve a harmincon túliak hajlamosabbak hinni az angyalokban.

A mostani eredmények egy 2006-os AP-AOL felmérést tükröznek, amely szerint a megkérdezettek 81 százaléka hitt az angyalokban. Egy májusi felmérés szerint az amerikai felnőttek 92 százaléka hisz Isten létezésében. Egy 2007-es felmérés szerint pedig mindössze 34 százalékuk hisz a szellemekében és a földönkívüliekben.

A Mikulás kapcsán tíz amerikai felnőttből - átlagosan - több mint nyolc mondta, hogy gyermekként hitt a nagyszakállú létezésében, és felnőttként is igyekszik életben tartani a hagyományt. A 18 éven aluli gyermeket nevelő szülők kétharmada gondolja úgy, hogy a Télapó idén is fontos részét képezi az ünnepeknek.

A kulturálisan sokszínű Amerikában a Mikulás nem csupán a keresztények számára létezik. A nem vallásos felnőttek háromnegyede hitt gyermekkorában a létezésében, és a megkérdezettek fele úgy érzi, hogy a Mikulásnak még ma is fontos szerep jut az ünnepek során. A válaszadók szerint nagyjából nyolcéves koruk környékén jöttek rá a Mikulással kapcsolatos igazságra.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×