INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Nobel-díj közelében egy magyar bor

Infostart / InfoRádió
Az idei Nobel-békedíjak átadásakor rendezett díszvacsora egyik bora a Royal Tokaji Pincészet 2007-es 5 Puttonyos Aszúja volt. A rendezvényt Oslo egyik elegáns szállodájában tartották a közelmúltban.

Ellen Johnson-Sirleaf libériai elnök és egyik honfitársa, a nőket a polgárháború ellen mozgósító Leymah Gbowee, valamint egy nőjogi és demokráciapárti aktivista, a jemeni Tavakkul Karman kapta Oslóban az idei Nobel-békedíjat. A ceremónia utáni fogadás egyik bora egy Tokaji Aszú volt. A Royal Tokaji Pincészet 2007-es 5 puttonyosa előtt két francia és két spanyol tétel szerepelt a borsorban - tájékoztatta az InfoRádiót a cég főborásza, Áts Károly.

A mádi borászat aszújáról itt olvashat bővebben.

Nobel-békedíj vagy béke-Nobel-díj, egyike az öt Nobel-díjnak, melyeket a svéd iparmágnás és feltaláló, Alfred Nobel hagyatéka révén osztanak ki. Míg a fizikai, kémiai, fiziológiai-orvostudományi és irodalmi Nobel-díjat Stockholmban, addig a Béke-díjat Norvégia fővárosában,Oslóban adják át.

Alfred Nobel szándéka szerint a díjazott "legyen az a személy, aki a legtöbbet vagy a legkimagaslóbban tette a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért vagy megszüntetéséért, vagy békekongresszusok tartásáért és előkészítéséért." Eltérően más Nobel-díjaktól, a békedíjat kaphatja személy vagy szervezet is.

A címlapról ajánljuk