INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Fogyókúra: diéta vagy mozgás?

Infostart / InfoRádió
Az amerikaiak mintegy kétharmada próbált már meg fogyni élete során, ám a sikeres testsúlycsökkenést többen kötik valamilyen diétához, mint a testmozgáshoz - derül ki a Gallup friss felmérésének eredményéből.

Hálaadás, karácsony - két jellemző ünnep az amerikaiak életében, amikor során a szokottnál bőségesebben étkeznek, és amelyek után többen érzik úgy, bizony felszaladt egy-két felesleges kiló.

Az ünnepek apropóján a Gallup végzett felmérést arról, milyen fogyókúrázási módszereket próbáltak már az amerikaiak, és ezek közül melyik bizonyult eredményesnek. A kutatás szerint azon válaszadók fele (52 százalék), akik sikeres fogyásról számoltak be, a diéta valamely formáját említették eredményes módszerként, igaz az egyedi válaszok listáját a testmozgás és a kevesebb étkezés vezeti.

A lekérdezés alapján az eredményességről beszámoló válaszadók 23 százaléka tudott sikeresen fogyni azáltal, hogy kevesebbet étkezett, 12 százalékuk esetében bizonyult eredményesnek a kalóriaszámlálás, 10 százalék több természetes élelmiszer fogyasztásával ért el eredményt, míg hat százalékuknak a cukor és az édességek elhagyása segített.

Az olyan alacsony szénhidrát- és magas protein-tartalmú speciális étrendek, mint az Atkins-diéta, négy százaléknál vált be. A megkérdezettek 31 százaléka fogyott azzal, hogy elkezdett sportolni. Öt százalék külön kiemelte a sétálást, míg három százalék a futást, mint eredményes mozgásformát - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A fogyókúra egyéb formáit illetően nyolc százalék mondta, hogy a diéta és a sport együttesen segített számára, négy százalék pedig testsúlycsökkentő tablettáknak köszönhette eredményességét. A válaszadóknak csak egy százaléka számolt be arról, hogy gyomorszűkítő műtéten esett át.

A Gallup kutatói kiemelik, az Egyesült Államok fogyókúra ipara mintegy 60 milliárd dolláros forgalmat bonyolít évente, ami nem meglepő, ha tekintetbe vesszük, hogy a felmérés szerint az amerikaiak kétharmada véli úgy, súlya magasabb az ideálisnál, és éppen ennyien állítják, legalább egyszer életük során már megpróbáltak fogyókúrázni.

Az adatok szerint a nők háromnegyede akart már fogyni, és ennek átlagosan hét alkalommal neki is fogott. A férfiak 55 százaléka próbált már leadni súlyából, de ők átlagosan kevesebb, mint 4 alkalommal határozták már el magukat. A lekérdezés időpontjában - 2011 novembere elején - a válaszadó férfiak 25, a nők 32 százaléka fogyókúrázott.

A címlapról ajánljuk