INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Ezért se dohányozzon, ha apa akar lenni!

InfoRádió / MTI
Legalább 15 százalékkal magasabb a gyermekrák leggyakoribb típusa, a leukémia kialakulásának kockázta azoknál a gyermekeknél, akiknek az apja a fogantatásuk idején dohányzik egy ausztráliai kutatás szerint.

"Az apa erős dohányzása a fogantatás körüli időben rizikófaktort jelent a gyermekkori akut limfoid leukémia (LLA, heveny nyiroksejtes fehérvérűség) kialakulásában" - írták az ausztráliai Telethon Gyermekegészségügyi Kutatóintézet Elizabeth Milne vezette csoportjának kutatói az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban.

Bár az LLA a leggyakoribb gyermekrák, eléggé ritka, minden 100 ezer gyermek közül 3-5 esetében fordul elő.

A kutatók feltérképezték közel 300 akut limfoid leukémiában szenvedő gyermek családját, felmérve a szülők dohányzási szokásait, majd összehasonlították az adatokat 800 másik hasonló korú gyermekével, akik nem szenvedtek leukémiában.

Az anyák dohányzási szokásai nem befolyásolták a gyermekrák kockázatát, de azoknál a gyermekeknél, akiknek az apja dohányzott a fogantatás időpontja körül, valószínűleg 15 százalékkal magasabb volt ez a kockázat. Azoknál pedig, akiknek az apja naponta legalább húsz cigarettát elszívott, 44 százalékkal magasabb volt ez a kockázati arány.

Kilenc korábbi kutatásból, amelyeket a tudósok felhasználtak a mostani vizsgálathoz, hat szintén magasabb kockázati tényezőt tárt fel.

Patricia Buffler, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem professzora, aki nem vett részt az ausztráliai kutatásban, elmondta, hogy mostanáig elsiklottak a dohányzásnak való kitettségnek a gyermekrák kialakulásában játszott szerepe fölött. Hozzátette, hogy a dohány tele van méreganyagokkal, közöttük rákkeltő vegyületekkel, így nem zárható ki, hogy károsítja a spermatermelő sejteket.

Elizabeth Milne egyetértett ezzel: "A meghibásodott DNS-t tartalmazó sperma megtermékenyítheti a petesejtet, ami az utódok megbetegedéséhez vezethet. Hozzátette azonban, hogy a kutatás nem bizonyította be, hogy a sperma meghibásodott DNS-e okozná a gyermekek akut limfoid leukémiás megbetegedését, miután a betegség számos más tényezővel is összefüggésben áll. A gyermekkori leukémiát nagyobb arányban előidéző más környezeti tényezők között szerepel az ionsugárzás, például a röntgen, illetve a terhes anya kitettsége festékeknek vagy rovarirtóknak.

A címlapról ajánljuk