Németországban évente közel 20 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe a szavatossági idő lejárta miatt - számolt be az InfoRádió helyszíni tudósítója. Becslések szerint minden második salátafej és burgonya, minden harmadik vekni kenyér kárba vész. Néhány élelmiszer-szakértő szerint azonban a kidobott élelmiszerek jó része még fogyasztható lenne, vagyis a szavatosságra vonatkozó adat nem jelent feltétlenül figyelmeztetést egészségügyi szempontból.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva azonban azt tanácsolta, hogy tartsuk be azt, ami a címkéken láthatunk a szavatossági időt illetően.
Lehet, hogy egyes gyártók még pár napot, hetet vagy hónapot "rajta hagynak", vagyis fogyasztható lenne a termék, de Antal Emese szerint inkább dobjuk ki a terméket a lejárati idő után.
Kiemelt kockázatú termékek közé sorolta a hűtött élelmiszereket, amelyeknél fokozottabban kell figyelni a szavatosságra. Ilyenek a hűtött termékek: joghurtok, sajtok, gyorsfagyasztott zöldségek, fagyasztott gesztenyepüré. Ezeknél mindenképpen tartsuk be az előírásokat.
Hanganyag: Farkas Dávid