eur:
388.35
usd:
360.92
bux:
68778.79
2024. május 9. csütörtök Gergely

Megegyük-e a lejárt szavatosságú joghurtot?

A Magyar Dietetikusok Szövetségének elnöke szerint a hűtőben tárolt ételek szavatossági idejét mindenképpen fontos betartani, de más esetben sem érdemes kockáztatni. Németországban vita bontakozott ki arról, hogy több millió tonna lejárt szavatosságú élelmiszert dobnak ki, holott jelentős részük még fogyasztható lenne.

Németországban évente közel 20 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe a szavatossági idő lejárta miatt - számolt be az InfoRádió helyszíni tudósítója. Becslések szerint minden második salátafej és burgonya, minden harmadik vekni kenyér kárba vész. Néhány élelmiszer-szakértő szerint azonban a kidobott élelmiszerek jó része még fogyasztható lenne, vagyis a szavatosságra vonatkozó adat nem jelent feltétlenül figyelmeztetést egészségügyi szempontból.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva azonban azt tanácsolta, hogy tartsuk be azt, ami a címkéken láthatunk a szavatossági időt illetően.

Lehet, hogy egyes gyártók még pár napot, hetet vagy hónapot "rajta hagynak", vagyis fogyasztható lenne a termék, de Antal Emese szerint inkább dobjuk ki a terméket a lejárati idő után.

Kiemelt kockázatú termékek közé sorolta a hűtött élelmiszereket, amelyeknél fokozottabban kell figyelni a szavatosságra. Ilyenek a hűtött termékek: joghurtok, sajtok, gyorsfagyasztott zöldségek, fagyasztott gesztenyepüré. Ezeknél mindenképpen tartsuk be az előírásokat.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×