Becslése szerint a 120 ezer francia vendéglőből csak 20 ezerre tehető a valóban mindent friss alapanyagokból készítők száma, azaz csupán minden hatodik étterem öregbítheti a francia konyha nemzetközi tekintélyét, a többi akár "mikróvállalkozásnak" is mondható, mivel működéséhez elméletileg elég egy mikrohullámú sütő és egy grillező.
A helyzettel a héten már a francia parlament is foglalkozott: az alsóház megszavazta azt a törvényt, amely szerint a jövőben a vendéglőknek fel kell tüntetniük étkeik "származását", nevezetesen, hogy azok helyben készültek-e csakis friss alapanyagokból, vagy nem egészen, esetleg egyáltalán nem.
"A vendéglők azok a helyek, amelyekről egyáltalán nem tudjuk, hogy mit eszünk bennük" - mondta Fernand Sire parlamenti képviselő. "Díjaznunk kell azokat a profikat, akik veszik a fáradságot, hogy valóban jót főzzenek hagyományos módon" - tette hozzá.
Ami a francia lakosság éttermi étekigényességét illeti, a Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy Franciaország az amerikai McDonald's gyorsétteremlánc egyik legjövedelmezőbb piaca.
Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban