eur:
389.6
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Már a francia konyhában sem lehet bízni

A franciaországi éttermek zöme nem friss alapanyagokból süt-főz, hanem fagyasztottakból és félkész, sőt, olykor csak "mikrózásra" szoruló, nagyüzemi készételekből - állítja Roland Heguy a francia vendéglátóipari szindikátus elnöke.

Becslése szerint a 120 ezer francia vendéglőből csak 20 ezerre tehető a valóban mindent friss alapanyagokból készítők száma, azaz csupán minden hatodik étterem öregbítheti a francia konyha nemzetközi tekintélyét, a többi akár "mikróvállalkozásnak" is mondható, mivel működéséhez elméletileg elég egy mikrohullámú sütő és egy grillező.

A helyzettel a héten már a francia parlament is foglalkozott: az alsóház megszavazta azt a törvényt, amely szerint a jövőben a vendéglőknek fel kell tüntetniük étkeik "származását", nevezetesen, hogy azok helyben készültek-e csakis friss alapanyagokból, vagy nem egészen, esetleg egyáltalán nem.

"A vendéglők azok a helyek, amelyekről egyáltalán nem tudjuk, hogy mit eszünk bennük" - mondta Fernand Sire parlamenti képviselő. "Díjaznunk kell azokat a profikat, akik veszik a fáradságot, hogy valóban jót főzzenek hagyományos módon" - tette hozzá.

Ami a francia lakosság éttermi étekigényességét illeti, a Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy Franciaország az amerikai McDonald's gyorsétteremlánc egyik legjövedelmezőbb piaca.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×