eur:
396.79
usd:
371.48
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál

Milyen veszélyeket rejt a közlekedés nyáron?

A magyarországi autópályákon a nyári hónapokban a legnagyobb a forgalom. Bár ebben az időszakban nincs tanítás az iskolákban, és a napi rendszerességgel munkába járók száma is kisebb, sokan mennek nyaralni, pihenni. A nyári főszezonban fokozottan kell figyelni az utakon, és tanácsos több speciális szabályt is betartani - figyelmeztet az Állami Autópálya Kezelő Zrt.

A tanév véget ért, megkezdődött a nyári turistaszezon, és ezzel egyidejűleg a hazai autópályákon is jelentősen megnő a forgalom. Annak ellenére, hogy ilyenkor általában jó időjárási és látási viszonyok mellett, száraz, csúszásmentes pályán lehet közlekedni, a nyári főszezon is hordozhat magában veszélyeket, melyekre a gépjárművezetőknek fokozottan figyelniük kell. A balesetmentes közlekedés és a biztonságos nyaralás érdekében az Állami Autópálya Kezelő Zrt. ad tanácsokat az útnak indulók számára.

Nyaraláskor sokan nagyobb távolságra indulnak el, ezért már az indulás előtt fel kell készülni az utazásra.

Mindenekelőtt az tervezze meg utazását! Nézze meg térképen, mely útvonalon juthat el leggyorsabban céljához. Ha lehet, tervezzen alternatív útvonalat is! Például a Balatonhoz nemcsak az M7 autópályán lehet eljutni, jelentős torlódás - például baleset - esetén a Balaton egyes települései gyorsabban megközelíthetőek kerülő úton.

Ha teheti, kerülje a csúcsforgalmi időszakokat! A legtöbben péntek délután és szombat délelőtt indulnak el a fővárosból, és vasárnap este/hétfőn reggel érkeznek vissza. Hétfőn ráadásul a kamionstop után jelentős a teherfogalom is. Ezekben az időszakokban egy kisebb koccanás is elegendő a jelentős torlódás kialakulásához.

Közvetlenül indulás előtt informálódjon az aktuális forgalmi helyzetről, és ennek figyelembe vételével véglegesítse tervezett útvonalát. Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a helyi tarifával hívható kék-számon (06-40-40-50-60), a www.autopalya.hu weboldalon, a diszpécserszolgálattól (06-1/436-8333), valamint az SMS alapú információszolgáltatáson keresztül lehet tájékoztatást kérni.

Hosszabb útra csak elegendő üzemanyaggal induljon el, és feltétlenül legyen a kocsiban ivóvíz, frissítő.

Már az autópályára való felhajtás előtt vásárolja meg az e-matricát! A vonatkozó jogszabályi előírások szerint a díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes e-matricával lehet igénybe venni. Az ÁAK Zrt. felhívja az e-matricát vásárlók figyelmét, hogy a későbbi pótdíjfizetés elkerülése érdekében a vásárláskor pontosan adják meg a szükséges adatokat (rendszám, ország, díjkategória, érvényesség kezdete, érvényességi időtartam), és a végleges jóváhagyás előtt körültekintően ellenőrizzék azokat.

Jó tanácsok

Az autópályákat a főszezonban sok olyan gépjárművezető is használja, akik máskor nem, vagy csak nagyon ritkán közlekednek gyorsforgalmi utakon. A gyorsabb tempó és a rutin hiánya önmagában is jelentős veszélyforrás, amit csak tovább erősít a nagy hőség, az ismeretlen táj és a sűrű forgalom.

Ezért erős forgalomban különösen figyeljen a követési távolság betartására! Ezt a sebesség függvényében válassza meg, ha két másodperccel lemaradva követi az Ön előtt haladót, akkor váratlan esetben is meg tud állni.

Ha torlódást, a járműoszlop jelentős lassulását észleli, akkor a fokozatos fékezés mellett kapcsolja be a vészvillogót, hogy az Ön mögött érkezőket is figyelmeztesse!

Huzamosabb várakozás után se forduljon meg, ne tolasson vissza autópályán az előző csomópont felé, csak ha erre rendőri utasítást, engedélyt kap!

Figyelje az útirányjelző táblák jelzéseit. Ha rendelkezik is navigációs berendezéssel, ne csak annak utasításai alapján vezessen. Ha eltévesztette a lehajtót, ne forduljon vissza a pályán, ne tolasson, a következő csomópontban szabályosan "vissza tud fordulni" a másik pályára, hogy a másik irányból közelíthesse meg az úti célját.

A leállósávot akkor se vegye igénybe, ha a forgalom megáll, vagy lépésben halad. A mentésben részt vevő járműveknek szükségük van erre a szabad sávra! A leállósáv helyes használatára idén tavasszal egy közlekedésbiztonsági kampány során hívta fel az ÁAK Zrt. az utazók figyelmét, ami továbbra is érvényes: Leállósáv, csak vészhelyzetben!

A nyári időszakban előfordulhatnak heves záporok, zivatarok, ilyenkor nagyobb mennyiségű csapadék kerül a burkolatra, és a látótávolság is csökken. Fontos, hogy az út és látási viszonyoknak megfelelően válassza meg a sebességét! A vizes útfelület és a lecsökkent látótávolság nagyobb odafigyelést igényel.

A főszezonban nemcsak nyaralók miatt, hanem a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások hazautazása miatt is jelentős a forgalomnövekedés a gyorsforgalmi úthálózaton és a határátkelőknél. Az átutazó vendégmunkások többsége előreláthatólag csütörtök délután és hétfő este halad át az országon, útvonalként pedig az M1-es és M5-ös autópályát választják majd az M0 s autóutat érintésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gól nélküli döntetlennel búcsúztak az ukránok, a belgák nyolcaddöntősök

A belga válogatott gól nélküli döntetlent játszott az ukránokkal a labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának utolsó, harmadik fordulójában Stuttgartban, ezzel az ukránok búcsúztak a kontinenstornától, a rivális pedig bejutott a nyolcaddöntőbe.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×