eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Védjük a szívünket - fogápolással!

A megfelelő szájhigiénia nem csak a fogak állapota és az esztétikum miatt fontos, de egészen messzire vezető következményei is lehetnek az elhanyagolt fogaknak.

Az elhanyagolt szájhigiénia éppolyan jelentősen növeli a parodontális betegségek kockázatát, mint a tüdőgyulladásét vagy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáét, sőt, a demencia, az elbutulás kialakulása mögött is meghúzódhat a gondozatlan fogazat. Sajnos ezek az összefüggések még nincsenek benn a köztudatban.

A leginkább fenyegető veszély a szívbetegségekre vonatkozik, hiszen mindkét nem körében ez a vezető halálok. Az Egyesült Államokban évente 785 ezer ember kap infarktust, és másik 470 ezer másik esik át a többedik szívrohamán.

Sokan tudják, hogy a szívbetegségeket komolyan kell venni, kordában kell tartani a koleszterinszintet és a vérnyomást, de arról kevesebben értesülnek, hogy az infarktus elkerülésének egyik fontos követelménye a fogak tisztántartása.

Mi az összefüggés?

A Bristol University és a dublini Royal College of Surgeons of Ireland mikrobiológusai szerint azoknak, akik nem fordítanak kellő figyelmet a szájhigiéniára, előbb vagy utóbb számolniuk kell a fogínyvérzéssel. Ez az állapot pedig a szájüregben található mintegy 700 féle kórokozónak biztosít bejutást a véráramba.

Az erekben ezek a kórokozók találkoznak a véralvadásért felelős trombocitákkal, és összetapadásra késztetik azokat. Az így keletkező vérrögök pedig részlegesen elzárják az ereket, fokozva a szívroham veszélyét.

Vagyis a tudósok szerint olyan szájüregi baktériumok, mint a Streptococcus gordonii és a Streptococcus sanquinis nem csak általánosan veszélyesek, de a szívbetegségek szempontjából önálló kockázati tényezőnek számítanak. Tehát hiába foglalkozunk sokat az egészségünkkel, ha elhanyagolt a fogazatunk, a szájüregünk, jelentősen nő az esélyünk a szívrohamra.

A rendszeres fogorvosi ellenőrzés a látszólag jelentéktelen problémák megoldásában is elengedhetetlen. Így megelőzhető a sokkal komolyabb baj - figyelmeztet Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogorvosa.

Tanácsok a "szívvédő" fogmosáshoz

- Napi két fogmosás fenntarthatja a kardiovaszkuláris egészséget. A legfrissebb kutatások szerint ebből a szempontból nem elegendő a napi egyszeri sikálás.

- A fogmosás minden estben tartson három percig.

- A fogkefét havonta cseréljük, és az sem árt, ha több fogkefét használunk felváltva.

- A fogkefe körülbelül 45 fokos szöget zárjon be az ínnyel.

- Először a felső fogsort tisztítsuk meg.

- Egyszerre csak három fogat mossunk meg, és így haladjunk végig a teljes fogsoron.

- Mozgassunk körkörösen a kefét.

- Az ínyt csak óvatosan szabadítsuk meg a baktériumoktól.

- A fogorvos útmutatásai alapján használjunk segédeszközöket: fogselymet, speciális keféket - például fogköztisztító kefe-, fogkrémet, szájvizet, szájzuhanyt.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×