INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Ezért ne vásároljunk felelőtlenül élő állatot húsvétra!

InfoRádió / MTI
Az ünnepek elmúltával az ajándékba vásárolt nyulak, kiscsibék és kiskutyák iránt hamar semmivé válhat a lelkesedés: az állatok védelme érdekében ezért az állatvédő szervezetek mindenkit intenek attól, hogy felelőtlenül, a jövő átgondolása nélkül vásároljanak élő ajándékot.

Az állatvédő szervezetek az ünnepek utáni időszakban szembesül a tömegesen feleslegessé váló, meggondolatlanul megvásárolt állatok problémájával.

Orpheus Állatvédő Egyesületnek közleménye szerint a családokban a költségek és az időhiány miatt idővel csak gonddá válik a lakásba piszkító, rendszeres etetésre szoruló kisállat, így a gyerekek távollétében a szülők sokszor hulladékkonténerbe dobják, vágásra viszik vagy egyszerűen szabadon engedik a nyuszikat, csibéket.

A szervezetek igyekeznek felhívni a figyelmet a környezettudatos, vagyis az állatra nézve felelős állattartásra, hiszen a döntés következményei a megvásárolt "kis kedvenc" egész életére kihatnak.

A megunt állatokat célszerű kertes házba vagy állatvédelmi telepre elajándékozni. Semmiképpen sem szabad az emberhez szokott nyulakat szélnek ereszteni: a vadasparkokban egy részük vadállatok zsákmányaként végezheti.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint visszatartó tényező lehet, hogy az állatkínzás ma már bűncselekménynek számít. Élő nyulakra sajnos már online is lehet licitálni - az árverések ötszáz forintról indulnak. Ha valaki ilyen módon vásárol élő állatot, akkor már maga a szállítás is állatkínzásos bűncselekménynek számít, ha az átvétel nem személyesen történik meg.

Hanganyag: Szabó Gergõ


A címlapról ajánljuk