INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Két éve változatlan a drogok ára

InfoRádió / MTI
Két éve stagnál a kábítószerek piaci átlagára; továbbra is a kokain és a heroin a legdrágább - közölte a Nemzeti Drog Fókuszpont.

A közlemény szerint az európai drogmonitorozás hazai intézménye 2010 decemberében hét nagyváros - Budapest, Szeged, Győr, Debrecen, Miskolc, Pécs és Zalaegerszeg - egy-egy drogambulanciájának bevonásával vizsgálta az egyes kábítószerek utcai árának alakulását.

Az adatgyűjtéséből az derült ki, hogy 2009-hez képest változatlan áron jutnak a kábítószer-fogyasztók az egyes illegális drogokhoz; legdrágább továbbra is a kokain és a heroin, bár ez utóbbinak az átlagos ára - vélhetően hatóanyagtartalmának csökkenése okán - csaknem egytizedével csökkent.

Az eredmények szerint az előző évhez képest viszonylag nagymértékben nőtt a kokain (33 százalék) áráról információt adók száma. Jól tükrözi az idén január 1-jétől betiltott mefedron piaci elterjedtségét, hogy a szer áráról viszonylag sokan rendelkeznek információval: a 140, kérdőívet kitöltő közül 79-en vásároltak tavaly a szerből, gyakorlatilag ugyanannyian, mint kokainból.

A közleményben írtak arról is, hogy tavaly egy gramm marihuána átlagosan 2300 forintba, egy gramm hasis 2400 forintba került, egy gramm heroin átlagára pedig 11 ezer forint volt. Tavaly decemberben egy gramm amfetaminhoz 2900 forintért lehetett hozzájutni, egy ecstasy tabletta 1200 forint volt, egy adag LSD pedig átlagosan 2800 forintba került. A kokain egy grammjáért átlagosan 14.200 forintot fizettek a vásárlók. A tavalyi év "slágere" - az akkor még legális státuszú mefedron - grammjának átlagos piaci ára 3100 forint volt.

Az egyes kábítószerek átlagos utcai ára 2009-hez képest lényegében nem változott, egyedüli kivétel a heroin, amelynek átlagos grammonkénti ára mintegy ezer forinttal - 8,6 százalékkal - csökkent. A már 2009-ben is jellemző és 2010-ben folytatódó tendencia valószínűleg a heroin átlagos hatóanyagtartalmának csökkenésével magyarázható, ezt a rendőrség vizsgálati eredményei is alátámasztják - áll a közleményben.

A címlapról ajánljuk