Létfontosságú tápanyagoktól és vitaminoktól fosztják meg magukat azok, akik képtelenek abbahagyni a diétázást, és kizárólag olyan élelmiszereket fogyasztanak, amelyekről úgy tudják, hogy egészségesek. Ez a tálplálkozási zavar, az ortorexia nervosa egyre több embert érint, főleg a harmincas korosztályban.
Az ortorexiás rögeszméjévé válik, hogy kizárólag minőségi alapanyagokból készülő, egészséges ételeket ehet, ez azonban azzal jár, hogy teljes élelmiszercsoportokat hagy ki az értendjéből. Pedig a tejben és tejtermékekben szegény táplálkozás kalciumhiányhoz vezethet, míg a hús hanyagolása protein- és vasforrástól fosztja meg a szervezetet.
Tari Annamária pszichológus szerint ennek az étkezési zavarnak a kialakulása egy jellegzetes pszichés folyamathoz köthető, aminek az élelmiszerek csak látható kellékei. A szakértő szerint az ortorexiásoknál az egészséges ételek evésének a kényszeréről lehet beszélni, amelyben patológiás ragaszkodás fedezhető fel a tökéletes testi egészség elérésére és megtartására.
Az ortorexiások azonban gyakran éppen hogy veszélyeztetik az egészségüket, de nem csak azt: extrém táplálkozási szokásaik miatt a környezetüktől is elszigetelődhetnek. A diétát tartani kell, ezért az ilyen ember nem jár étterembe, nem ugrik át a barátaihoz vacsorára.
Tari Annamária hozzáfűzi, ha diétázásba kezdünk, érdemes átgondolnunk, hol állítjuk fel a határokat, mennyire hagyjuk, hogy az egészséges étrend hajszolása eluralkodjon rajtunk.
Magyarország legnagyobb autópálya-csomópontja épül, nem is akárhol