eur:
401.4
usd:
366.82
bux:
74279.86
2024. október 11. péntek Brigitta

Ne hagyjuk, hogy a diéta diktáljon!

Túlzásba vitt diéta és edzés, bizonyos élelmiszercsoportok teljes kizárása a táplálkozásból, törekvés arra, hogy az étrend szuperegészséges legyen. Ezek az ortorexia nervosa tünetei, amelyek tízből egy nőt és húszból egy férfit érintenek.

Létfontosságú tápanyagoktól és vitaminoktól fosztják meg magukat azok, akik képtelenek abbahagyni a diétázást, és kizárólag olyan élelmiszereket fogyasztanak, amelyekről úgy tudják, hogy egészségesek. Ez a tálplálkozási zavar, az ortorexia nervosa egyre több embert érint, főleg a harmincas korosztályban.

Az ortorexiás rögeszméjévé válik, hogy kizárólag minőségi alapanyagokból készülő, egészséges ételeket ehet, ez azonban azzal jár, hogy teljes élelmiszercsoportokat hagy ki az értendjéből. Pedig a tejben és tejtermékekben szegény táplálkozás kalciumhiányhoz vezethet, míg a hús hanyagolása protein- és vasforrástól fosztja meg a szervezetet.

Tari Annamária pszichológus szerint ennek az étkezési zavarnak a kialakulása egy jellegzetes pszichés folyamathoz köthető, aminek az élelmiszerek csak látható kellékei. A szakértő szerint az ortorexiásoknál az egészséges ételek evésének a kényszeréről lehet beszélni, amelyben patológiás ragaszkodás fedezhető fel a tökéletes testi egészség elérésére és megtartására.

Az ortorexiások azonban gyakran éppen hogy veszélyeztetik az egészségüket, de nem csak azt: extrém táplálkozási szokásaik miatt a környezetüktől is elszigetelődhetnek. A diétát tartani kell, ezért az ilyen ember nem jár étterembe, nem ugrik át a barátaihoz vacsorára.

Tari Annamária hozzáfűzi, ha diétázásba kezdünk, érdemes átgondolnunk, hol állítjuk fel a határokat, mennyire hagyjuk, hogy az egészséges étrend hajszolása eluralkodjon rajtunk.

Címlapról ajánljuk
NNGYK: újra tarol a koronavírus, már a minták is ezt mutatják

NNGYK: újra tarol a koronavírus, már a minták is ezt mutatják

Az előző héten akut légúti fertőzés tüneteivel 228 ezer, influenzaszerű megbetegedéssel pedig 18 600 fő fordult orvoshoz. Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi és védőoltási osztályának vezetője.szerint ezek a számok jóval magasabbak, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban.

Orbán Viktor péntek reggel: a szerdai strasbourgi vita "rock and roll" volt

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak péntek reggel. Szerinte Strasbourgban annak a bejelentése történt meg szerdán, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt, és azt is megmondták, ki vezesse. De Orbán Viktor bejelentette "az ellenállást". Meghirdette a 2025-ben reményei szerint 3-6 százalékos gazdasági növekedést szavatoló gazdasági stratégiát, 3 elemet fel is fedett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Mérsékelt eséssel indult a nap a magyar tőzsdén

Mérsékelt eséssel indult a nap a magyar tőzsdén

Az amerikai tőzsdék mérsékelt esésekkel zárták a pénteki kereskedést, az ázsiai részvénypiacokon azonban ma több irányadó index emelkedik, az európai tőzsdék mérsékelt elmozdulásokkal nyitottak, a magyar tőzsde kis mínuszban nyitott. Ma az inflációs adatoké a főszerep külföldön, valamint megkezdődik a negyedéves jelentési szezon, két amerikai nagybank is közzéteszi ma délután a számait, amelyek megadhatják az alaphangulatot a kereskedéshez.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×