eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Brutál a Várban

Hideg és sok eső, továbbá vagy két tucat nagyon jó bor - röviden így foglalható össze az első napom a Várban. Borfesztivál kissé bővebben: remek száraz fehérek Tokajból és a Balaton-felvidékről, Meglepetés-vörösök a Szent György-hegyről.

Szerda este szakadó eső, csütörtökön barátibb időjárás fogadta a borfesztiválozókat a Várban (a péntekről inkább ne beszéljünk). A szerdai hideghez jól illet Orbán Gergely Brutal Pinot Gris névre keresztelt 2009-es száraz szürkebarátja, amely 16,66 százalékos alkoholtartalmának köszönheti ezt a becézést. A Badacsonyi borvidék balatonrendesi szegletéből származó bor valóban brutális, de nem rossz értelemben.

A magas alkohol nem lóg ki, édességérzet nem zavarja a műélvezetet, annak ellenére, hogy 4,9 gramm/liter maradékcukor még az ijesztőnek tűnő alkoholtartalom ellenére is a bor adatlapján virít. Extrém sportoló, de érdemes vele futni néhány kört, és nem kizárólag randa esőzések idején.

A borász szerdán a Balaton Borgaléria standján várta a kellemetlen meteorológiai körülményekre fittyet hányó vendégeket, akik további két borral ismerkedhettek. A "sima" szürkebarát igazi mestermunka: a kevéske maradékcukor itt is jól felépített harmóniát eredményez a bor savaival, és a szintén nem kevés alkohollal. A Kőtenger Chardonnay első kóstolásra jobban ízlett, most a két izmos szürke kissé "elnyomta".

A tokaji száraz borok kóstolgatására pompás helyszín a Vár. A sort a Tokaji Bormívelők Társaságának standjánál kezdtem a Kikelet Pince Tokaji Furmint 2009 Váti dűlő elnevezésű borával. Berecz Stephanie, a férje révén megmagyarosodott francia borász keze alól mindig profi borok kerülnek elő, amelyek ráadásul többnyire az egyediség terén, vagyis a szűkebb termőhely, a dűlő sajátosságainak megmutatásával is élen járnak.

Ez a furmint fiatal, könnyed és játékos illatot mutat, "belül" viszont nagyon komoly bor. 14 százalékos alkoholja is jelzi a tartalmat, ami persze amúgy is érezhető. A Váti dűlő 200 méter magasan helyezkedik el Tarcal határában, déli fekvésű, talaja lösz. A Kikelet egy Hárslevelűvel is képviselteti magát a közösségi standon.

Más ízviágot mutat az AZNektár Vióka Furmintja, amely a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy oldalában termett. Hársas, hársmézes, viaszos jegyek az illatban, ízben folytatódik ez a vonal.

A Bott Pince (Bodó Judit) 2008-as Furmintja (Csontos dűlő) kiemelkedik a mezőnyből. Tömör szerkezetű, finoman ásványos, komplex bor.

A bormívelők furmintjai közül még kettő ízlett: a Breitenbach Pince és Dorogi István tétele. A furmintok mellett két hárslevelűre (Tokaj Nobilis Barakonyi Hárs, Kikelet Hárslevelű), továbbá a Pendits Sárgamuskotályára is érdemes ezen a standon odafigyelni.

A környező tokaji standoknál (a Sikló közelében) is remek furmintok várják az érdeklődőket. Nekem csak a kínálat egy részére jutott időm négy standnál, és mind tetszett: Patricius 2008, Hétszőlő 2009, Royal Tokaj 2008, és Gizella Pince 2008.

Az Orbán Borászat "brutális" szürkebarátjai után időztem még a Balatoni Borgaléria standjánál. Érdemes volt, hiszen a csopaki Tamás Pince két remek Olaszrizlingje (2007 és 2008) után megismerkedhettem a Szent György-hegy új üdvöskéjével, a 2HA (vagyis két hektár) pincészettel két vörösborával. A fura nevű Tabunello 2008 különlegesen finom bort rejt. Alapanyaga a sangiovese, Toscana híres fajtája, amely a magyar földben olyan ritka, mint a kék holló.

A bor kadarkásan világos, áttetsző árnyalatú, illata és íze azonban fantasztikus, egy mesteri pinot noir-t idéz, csakúgy, mint a 2007-es évjárat. A 2008-as Cabernet franc kóstolása hasonló élményt rejteget.

A szerdai esőnapot a Vylyan standjánál fejeztem be, ahol ezúttal nem a nagyágyúkat kóstoltam, hanem a kellemes "derékhad" képviselőit (Zweigelt, Kadarka, Ördög).

További borfesztiválos információk: a rendezvény honlapja, Albert gazda, Művelt alkoholista.

Szerző: Kovács András István

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×