eur:
389.28
usd:
361.23
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Testmozgással is tehetünk a rák ellen

A testmozgás segíthet a daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében, a Rákkutatási Világalap szakértői ezért azt javasolják, hogy naponta legalább 45 percet mozogjunk. A célnak megfelel egy séta a boltba vagy egy kiadós porszívózás is.

Háromnegyed órányi testmozgás naponta - a Rákkutatási Világalap munkatársai szerint, ha az emberek komolyan vennék, hogy érdemes ennyit az egészségükre áldozni, Nagy-Britanniában évente öt és félezer mellrákos, és 4600 bélrákos esetet diagnosztizálnának.

A szervezet szakértői szerint rengeteg embernek fogalma sincs arról, hogy mekkora szerepe van a daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében a mozgásnak, amit ráadásul nem is kell túlzásba vinni: már az is elég lehet, ha többet sétálunk - nem andalgunk! -, kerékpározunk, úszunk, táncolunk vagy akár kertészkedünk, porszívózunk.

"Komoly bizonyítékok vannak arra, hogy a fizikai aktivitás fontos a rákbetegségek megelőzésében" - hangsúlyozta a világalap egyik vezető tudósa, Rachel Thompson, felhívva a figyelmet arra, hogy egy kis odafigyeléssel és a napirend átalakításával sokat tehetünk az egészségünkért.

A testmozgásnak önmagában is megelőző hatása van, de más módon is segíthet: az aktív emberek kevésbé valószínű, hogy elhíznak, márpedig a túlsúly ugyancsak rizikófaktor, ha daganatos betegségekről van szó.

A mozgás nemcsak a mell- és a bélrák, hanem a méh nyálkahártyáján növekvő endometriális rák kialakulásának esélyét is csökkentheti.

A Rákkutatási Világalap azután tette közzé ajánlásait, hogy egy jelentésből kiderült: a súlycsökkentő operációk száma az elmúlt hét évben megtízszereződött Nagy-Britanniában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×