eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Segíti a memóriánkat a firkálás

A firkálás valójában gondolkodás: rajzolgatás közben is jár az agyunk, ami akár korszakalkotó ötletekhez is vezethet.

Legalábbis ezt állítja Sunni Brown, a "firkálásforradalom" kitalálója, akinek célja, hogy megértesse az emberekkel: ha valaki rajzolgat, miközben beszélnek hozzá, nem feltétlenül neveletlenségből teszi, lehetséges, hogy éppen ilyen módon dolgozza fel a kapott információt.

A fiatal nő, aki nemrégiben a problémamegoldás kreatív technikáinak alkalmazását segítő könyvet adott ki, arra hívja fel a figyelmet, hogy a világ nagy gondolkodói és művészei közül sokan firkálgattak alkotás közben, a feltalálók például számos vázlatot készítettek.

A firkálást ugyanakkor nem szabad összetéveszteni az ábrándozással - magyarázta Sunni Brown, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szülőknek és tanároknak nem lenne szabad tiltaniuk a rajzolgatást, hiszen az segítheti az emlékezést és az összpontosítást. Még akkor is, ha nem úgy tűnik.

"A firkálás valójában egy sikeres, több tanulási módot egyesítő módszer lehet" - állítja Brown, megjegyezve: míg a verbális információknak mindössze tíz, addig a vizuálisaknak átlagosan 90 százalékát jegyezzük meg.

Sunni Brown elméletét korábban brit kutatók is megerősítették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×