eur:
399.68
usd:
361.96
bux:
72588.74
2024. október 3. csütörtök Helga

Az idősebb várandós nőknél a legkockázatosabb az alkoholfogyasztás

A terhesség alatti alkoholfogyasztás leginkább a 30 és 40 év közötti nők magzatait veszélyeztetik - derült ki amerikai kutatók vizsgálatából.

A terhesség alatti alkoholizálás annál veszélyesebb, minél idősebb a várandós nő - állítják az Új-Mexikói Egyetem kutatói, akik 231 fiú és ugyanennyi lánynál vizsgálták, hogy szüleik alkoholfogyasztása, dohányzása és kábítószerezése milyen hatással volt a gyerekekre.

A kutatók azt találták, hogy a magzatra jóval veszélyesebb az alkohol, ha a várandós nő a 30-as éveiben van, vagy a 40-es évei elején.

Az Alcoholism: Clinical And Experimental Research című szaklapban megjelent tanulmány főszerzője, Dr Piyadasa Kodituwakku hangoztatta: azoknál a gyerekeknél, akiket idősebb alkoholista anya szült, később több értelmi és magatartásbeli gondok, valamint fizikális rendellenességek jelentkeztek, mint azoknál, akiknek fiatalabb alkoholista anyjuk van.

Hét éves korukra a terhesség ideje alatt sok alkoholt fogyasztó anyák gyerekeinek sokkal inkább voltak figyelemhiányos problémái, mint azoknak a gyerekeknek, akiknek anyja nem ivott a várandóság 9 hónapja alatt. Az alkohol hatása nagyobb volt a 29 évesnél idősebb nők esetében - olvasható a tanulmányban.

Eltérőek a szekértői vélemények arról, hogy a nők ihatnak-e alkoholt áldott állapotban. Az egyik nézet szerint csak a terhesség első három hónapjában kell elkerülni az alkoholt, de utána is csak mérséklet mértékben, heti 3-4 pohárral lehet fogyasztani. Mások azt mondják, hogy a legbiztosabb, ha egyáltalán nem iszik alkoholt a gyerekét váró nő.

Címlapról ajánljuk
Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.

Már a szlovákok is menekülnek Libanonból

Kiszámíthatatlanná vált a biztonsági helyzet a közel keleten, emiatt a szlovák védelmi minisztérium is kimenekíti Libanonból a szlovák állampolgárokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×