eur:
400.09
usd:
362.14
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

Lerántották a leplet a hamis diétareceptekről

Égetik a zsírt az olyan csípős ételek, mint a chili? A szex éppúgy karcsúsít, mint ha lemondunk a vacsoráról? Jót tesz a szívnek a vörösbor? Mindegyik állítás hamis! A német Bild helyre tette azokat a diétáról alkotott nézetek, amelyeket generációk óta vallunk, jóllehet egyáltalán nem igazak.

Fogyaszt a müzli

Nem! A legtöbb müzli rengeteg cukrot tartalmaz, (hozzáadottat vagy fruktózt). Ezzel legalább annyi kalóriát veszünk magunkhoz, mintha csokoládét ennénk.

Égetik a zsírt a csípős ételek

Csak részben igaz! Valóban felhevíti a testet, ha csípőset eszünk, mert az erős íz vérbőséget okoz. Azonban ennek mérhető zsírégető hatása egyáltalán nincs.

Karcsúsít a margarin

Tévedés! Számos előnye van ugyan a light margarinnak, azonban a két tizedes jeggyel mérhető zsírtartalom (legtöbbször 40 százalék körüli) még mindig igencsak kalóriadúsnak számít.

Karcsúsít a szex

Részben igaz. Szerelmeskedés közben valóban nő a test kalória-felhasználása, de csupán minimális mértékben. És egyáltalán nem helyettesíti a futást vagy a biciklizést.

Karcsúsít a vaj


Hibás! A vaj szinte teljes egészében zsír, így még a margarinnál is kalóriadúsabb - még akkor is, ha néhány megkérdőjelezhető tanulmány az ellenkezőjét állítja.

Oldja a zsírt a citrom


A citromsav csupán a felszínen oldja a zsírt (mint például a tisztítószerek), de a testben nem. Ráadásul, mivel a citromlé-diéta közben alig jut tápanyaghoz a szervezet, ez a módszer veszélyes, és káros is lehet az egészségre.

Fogyni lehet a dohányzástól

Helytelen! A legendát az tartja életben, hogy sokan meghíznak, ha abbahagyják a füstölést. Pedig ez csak azért van, mert a leszokott dohányos a korábbiról egy másik káros szenvedélyre vált: kényszeresen eszik.

Teaivással le lehet adni a kilókból

Nem működik! Jóllehet a tea egészséges (például a zöld tea véd a ráktól), fogyasztó hatása azonban nincs. Ha üresen, édesítés nélkül isszuk, akkor is csupán annyit ér, mint a tiszta víz.

A light termékek könnyebbé tesznek

Félrevezető! Ezekben az élelmiszereknek ugyan valóban kevesebb a kalória, azonban kevéssé laktatnak, így többet eszünk belőlük, mint a normál termékekből - és emiatt akár hízhatunk is tőlük.

A cukor hizlal


Csak félig igaz! A cukor kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a zsír, és keményítő formájában ugyanúgy minden gabonatermékben megtalálható. Csak a mennyiség tesz különbséget.

A low-carb (szénhidrátszegény) diéta hatásos

Nem! A szénhidrátszegény étrenden alapuló fogyókúrák (Atkins, South-Beach) csak kezdeti sikereket hoznak. Legkésőbb egy év múlva megszűnik, sőt, visszájára fordul a hatásuk.

Többszöri kevés étkezéssel lehet fogyni

Nem igaz! Jelentéktelen a különbség öt kisebb, vagy három bőségesebb étkezés között. A fogyókúránál a kalóriamennyiség a döntő szempont, nem az étkezések elosztása.

Az "Edd a felét" módszer a legegyszerűbb

Hamis! Valóban egyszerű ez a módszer, azonban hosszú távon növeli a súlyt. Ilyenkor ugyanis az ember kevesebb vitamint és ballasztanyagot visz a szervezetébe.

Egy pohár hideg víz evés előtt...

Hatástalan! Habár valóban energiára van szüksége a testnek, hogy felmelegítse a vizet, azonban fél liter jéghideg vízhez csupán 15 kalória szükséges - ami megfelel egy fél kockacukornak.

A böjtölés tisztít és méregtelenít

Hamis! Böjtöléssel az ember gyorsan lead néhány kilót, de csak eleinte és a folyadékveszteség miatt. Később azonban a zsír és a fehérje hiánya egészségkárosodást okozhat, és hosszú távon újra felhizlal.

Az ananász zsíroldó

Butaság! Az ananászban található enzimek, amelyeknek ezt a hatást kellene elérniük a bélben nem hatnak. Tehát a zsírfeldolgozást sem csökkentik.

Eltünteti a hájat a sportolás

Alig! Jóllehet a sport alakformáló hatású, de 30 perc futás épp annyi kalóriát fogyaszt el, amennyi egy szelet csokoládéban fellelhető. Inkább együnk kevesebbet.

A zsír beteggé tesz

Nem igaz! Több tanulmány igazolja, hogy az aktív, de kövérebb emberek egészségesebbek, mint a lusta soványak. A lényeg: több növényi eredetű zsírt együnk, mint állatit.

A vegák gyorsabban fogynak

Nem! A súlyleadás nem attól függ, hogy eszünk-e húst vagy nem, hanem hogy mennyi kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. Sok vegetáriánus étel nagyon is kalóriadús: például az olajos magvak.

Jót tesz a szívnek a vörösbor

Csak félig igaz! Az alkohol növeli a vérnyomást, ami szívbetegséghez, végső esetben infarktushoz vezet. A vörösborban található polifenol valóban megvédhet ettől - de csak ha naponta legfeljebb egy pohárral iszunk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

Elsősorban a tegnap esti közel-keleti eszkaláció nyomhatja rá a bélyegét a mai kereskedési hangulatra: Irán este rakétatámadást indított Izrael ellen, utóbbi pedig ma reggel újabb csapást mért Libanonra. A fejlemények tovább élezik a geopolitikai helyzetet a térségben, aminek hatására emelkedik az olaj ára, a tengerentúli tőzsdéken pedig nagy esést láttunk tegnap. Az európai piacokon vegyes mozgásokat láthattunk, és a délutáni amerikai munkaerőpiaci adat sem változtatott érdemben a hangulaton. Szektorszinten jól teljesítenek az olajipari és a védelmi cégek, míg a légitársaságok esnek. Amerikában óvatos emelkedést hozott a szerdai nap, érdemes azonban kiemelni a Teslát, melynek árfolyama közel 4 százalékos mínuszban zárt, miután a vállalat a vártnál kevesebb autót értékesített a harmadik negyedévben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×