eur:
400.09
usd:
362.14
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

Mennyi pénzt váltsunk a nyaralásra?

Nyaraláskor a legtöbben igyekszünk annyi készpénzzel megérkezni külföldre, hogy az elegendő legyen a kisebb kiadásokra, míg a szállást, autókölcsönzést, belépőket és a többi nagyobb tételt inkább bankkártyával érdemes kiegyenlíteni. Előfordulhat azonban, hogy elszámítjuk magunkat az itthoni pénzváltás során, és külföldön is készpénzfelvételre kényszerülünk. Lássuk, melyik banknál, mennyibe kerül a külföldi ATM-használat!

Azok számára, akik külföldre indulnak nyaralni, mindenképpen fontos tényező, hogy mennyi készpénzt vigyenek magukkal, és milyen feltételek mellett használhatják betéti, illetve hitelkártyájukat a határokon túl.

Bár a bankkártyával történő vásárlás minden banknál ingyenes tranzakció, ennek ellenére mégis bukhatunk valamennyit a külföldi vásárláskor, attól függően, hogy milyen devizakonverzióra kerül sor fizetéskor. Ezzel szemben az ATM használat díjai nem csak itthon, de külföldön is jelentősen eltérnek az egyes bankok között.

Ha még nem rendelkezünk bankkártyával, vagy több is van, de nem tudjuk, melyiket használjuk külföldi utunk során, érdemes aszerint választani, hogy a célpontunk európai, vagy Európán kívüli ország.

Mit jelent a konverzió?

Külföldön történő kártyás vásárláskor, vagy készpénzfelvételnél, az adott ország devizanemében történik a tranzakció. Ezt az összeget a kártyatársaság - attól függően, hogy a bankunkkal milyen devizában állapodott meg - dollárban, vagy euróban számolja el.

A MasterCard International kártyatársaság az eurózónában euróban, a többi országban dollárban számol el a magyar bankkal, míg a Visa International kártyatársaság minden esetben egy devizanemben, a legtöbb esetben dollárban számol el a magyar bankkal.

Ezek után azonban az euróra, vagy dollárra átváltott összeget a kártyaszámlánk devizanemére, vagyis forintra is át kell váltania a banknak, amire jellemzően deviza eladási árfolyamon kerül sor. Két ilyen átváltás során akár nagyobb összeget is bukhatunk, érdemes tehát megfontolni, hogy milyen kártyával fizetünk külföldi utunk során.

Betéti vs. hitelkártya


Ahogy a Pénzcentrum táblázatából is látszik, a külföldi ATM használat nem olcsó mulatság, különösen azon bankok esetében, ahol a fix díjon felül még a felvett összeg arányában is díjat számítanak fel.

Érdekes, hogy a határokon belül meglévő különbségek a betéti és hitelkártyák tranzakciós díjai között külföldön eltörpülnek, sőt az is előfordul, hogy a külföldi tranzakcióra vonatkozó díj alacsonyabb hitelkártyák esetében - legalábbis 60 ezer forint felvételéig, afelett már a hitelkártyás ATM-használat kerül többe.

Mivel a legtöbb banknál a felvett összegtől függ a tranzakció díja, a könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért a honlap azt is kiszámolta, hogy 100 euró felvétele mennyibe kerül (az egyszerűség az MNB július 7-én érvényes euró devizaárfolyamával, 285,28 forinttal számoltak).

Ekkora összegnél jól látszik, hogy a fix, 8, illetve 7,29 eurós tranzakciós díj különösen drágává teszi a tranzakciót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

Elsősorban a tegnap esti közel-keleti eszkaláció nyomhatja rá a bélyegét a mai kereskedési hangulatra: Irán este rakétatámadást indított Izrael ellen, utóbbi pedig ma reggel újabb csapást mért Libanonra. A fejlemények tovább élezik a geopolitikai helyzetet a térségben, aminek hatására emelkedik az olaj ára, a tengerentúli tőzsdéken pedig nagy esést láttunk tegnap. Az európai piacokon vegyes mozgásokat láthattunk, és a délutáni amerikai munkaerőpiaci adat sem változtatott érdemben a hangulaton. Szektorszinten jól teljesítenek az olajipari és a védelmi cégek, míg a légitársaságok esnek. Amerikában óvatos emelkedést hozott a szerdai nap, érdemes azonban kiemelni a Teslát, melynek árfolyama közel 4 százalékos mínuszban zárt, miután a vállalat a vártnál kevesebb autót értékesített a harmadik negyedévben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×